Skip to main content

Πρωτοβουλία για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

Συμφωνήθηκε ότι θα προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση των απαραίτητων μελετών με τελικό στόχο την ανάπλαση της Πλατείας μέσω χρηματοδότησης από ΠΚΜ.

Η δρομολόγηση των μελετών για την Πλατεία Διοικητηρίου, προκειμένου να συνδυαστεί η διατήρηση των αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν εκεί, με τη δημιουργία της νέας πλατείας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μπορέσει στη συνέχεια το έργο να ενταχθεί στα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το συμπέρασμα αυτό ανέδειξε η εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου» με θέμα την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, στην οποία συμμετείχαν: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης  Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Παππάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» κ. Ρία Καλφακάκου και η αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κ. Πολυξένη Βελένη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα, που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή από την άστοχη καταστροφή της Πλατείας Διοικητηρίου το 1991, προκειμένου να δημιουργηθεί υπόγειο parking.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε από όλους ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», καθώς και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα προωθηθεί άμεσα η υλοποίηση των απαραίτητων μελετών με τελικό στόχο την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου μέσω της χρηματοδότησής της από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή, την οποία θα συντονίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Παππάς, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου.