Skip to main content

Εκδήλωση για τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στις 100 ανθεκτικές πόλεις

Διημέρο εκδηλώσεων στις 20 και 21 Μαΐου διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το δίκτυο των «100 Resilient Cities» και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή.

Τη συνδιοργάνωση διημέρου εκδηλώσεων από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το δίκτυο των «100 Resilient Cities» («100 ανθεκτικές πόλεις») και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε., στις 20 και 21 Μαΐου 2015, ενέκρινε στη διάρκεια της 10ης τακτικής του συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2015.

Το διήμερο θα περιλαμβάνει την εναρκτήρια παρουσίαση του προγράμματος, την Τετάρτη 20 Μαΐου, από τις 18.30 έως τις 21.00, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και την πραγματοποίηση εργαστηρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με φορείς της πόλης, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου και επιχειρηματίες, την Πέμπτη 21 Μαΐου, από τις 09:00 έως τις 15:00.

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των «Ανθεκτικών Πόλεων» ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2014. Το Δίκτυο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Rockefeller.
Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στους κόλπους ενός αναπτυσσόμενου δικτύου αστικών κέντρων, καλύτερα προετοιμασμένων να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες και φυσικές καταστροφές – όλα προκλήσεις του 21ου αιώνα – και ήρθε ως αποτέλεσμα της σχετικής υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε.

Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επτά μόνον ευρωπαϊκές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα, μαζί με την Αθήνα, αλλά και το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Λισσαβόνα και το Βελιγράδι. Οι 35 πόλεις επιλέχθηκαν μεταξύ 330 αιτούμενων πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο.

Στόχος του διημέρου εκδηλώσεων είναι η συζήτηση και ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της πόλης πάνω στην έννοια της αστικής ανθεκτικότητας, και η συλλογική ανάπτυξη μιας στρατηγικής υλοποίησης του προγράμματος.