Skip to main content

Εκδήλωση EY: Ανοίγει η πόρτα για την εναλλαγή των ελεγκτικών εταιρειών

Τι αλλάζει με την εναρμόνιση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οδηγία για τους υποχρεωτικούς ελέγχους. Εκδήλωση της Ernst & Young στη Θεσσαλονίκη

Για τις αλλαγές που θα φέρει η εναρμόνιση της Ελλάδας, μέχρι το τέλος του έτους, στην ευρωπαϊκή οδηγία 2014/56/ΕΕ για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των εταιρειών δημοσίου ενδιαφέροντος ενημέρωσαν εκπροσώπους σχετικών εταιρειών της Θεσσαλονίκης στελέχη της Ernst & Young, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία εκπροσώπων των εποπτικών αρχών.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση «Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για υποχρεωτικούς ελέγχους», μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί στις επόμενες δέκα μέρες.

«Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος της εξοικείωσης μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένου. Πρόκειται για αλλαγές που θα συμβάλλουν στη διαφάνεια και στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης» τόνισε ο διευθυντής της Ernst & Young στη Θεσσαλονίκη Κωνστανίνος Κατσαγάννης

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο εισάγει, για πρώτη φορά, τη διαδικασία εναλλαγής ελεγκτικών γραφείων σε μία επιχείρηση δημοσίου ενδιαφέροντος (εισηγμένες, ασφαλιστικές και τράπεζες). Μέχρι σήμερα, το ίδιο ελεγκτικό γραφείο μπορούσε να έχει το ελεγκτικό έργο μιας εισηγμένης εταιρείας διαρκώς, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, με το νέο καθεστώς που θα φέρει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, η ανάθεση του ελεγκτικού έργου μπορεί να γίνει στην ίδια εταιρεία μέχρι δέκα χρόνια. Εάν μετά το πέρας των δέκα ετών, η εισηγμένη θέλει να αναθέσει το ελεγκτικό έργο στην ίδια εταιρεία, τότε δεν μπορεί να το κάνει απευθείας, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, στον οποίο θα συμμετέχει όποια ελεγκτική εταιρεία επιθυμεί.

«Μπορεί τα 10 χρόνια να φαίνονται πολλά, αλλά το μείζον είναι ότι ο νέος νόμος σπάει το ταμπού και ανοίγει την πόρτα της εναλλαγής», τόνισε στη Voria.gr ο κ. Κατσαγάννης.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι τo νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει την παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών στις εταιρίες που παρέχονται υπηρεσίες υποχρεωτικού ελέγχου. Το φορολογικό πιστοποιητικό δεν αποτελεί μη ελεγκτική υπηρεσία και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται στον εν λόγω περιορισμό.

Ακόμα μία σημαντική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει πλέον η Επιτροπή Ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών, καθώς θα προβλέπεται θεσμοθετημένη υποχρέωση ενημέρωσής της από τους ορκωτούς ελεγκτές για όλα τα θέματα που αφορούν την ελεγκτική διαδικασία και δη τον τακτικό έλεγχο.