Skip to main content

Εκδηλώσεις για την προβολή της διγλωσσίας από το ΑΠΘ

Στην προβολή των ζητημάτων του πολυπολιτισμού και της διγλωσσίας στην ευρύτερη κοινωνία στοχεύουν οι «Τριήμερες Εκδηλώσεις Λόγου και Τέχνης για τον Πολυπολιτισμό και την Άρση της Ξενοφοβίας»
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


«Να μην αναγκάζεται τους άλλους να μιλάνε μόνο ελληνικά να τους αφήνεται να μιλάνε ότι γλώσσα θέλουν», γράφει η μικρή Βάσω, 11 χρονών, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών στο δημοτικό σχολείο που πηγαίνει, και συγκεκριμένα μετά από μια συζήτηση ανάμεσα στην εκπαιδευτικό Γιώτα Γάτση και τα παιδιά σχετικά με τις «άλλες» γλώσσες τους.

Η μικρή Βάσω, μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα πολλά παιδιά που έχουν συμμαθητές παιδιά μεταναστών, τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και των καθημερινών τους συναναστροφών.

Την προβολή των ζητημάτων του πολυπολιτισμού και της διγλωσσίας στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά και τον παράλληλο εμπολιασμό της ακαδημαϊκής σκέψης με τις απόψεις και τα θέματα που αφορούν στους μετανάστες, στους γονείς, στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς έχουν ως στόχο τους οι «Τριήμερες Εκδηλώσεις Λόγου και Τέχνης για τον Πολυπολιτισμό και την Άρση της Ξενοφοβίας», που διοργανώνονται από το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, διοργανώνεται σε συνεργασία με το πολυγλωσσικό περιοδικό «Πολύδρομο» και με τη στήριξη του δήμου Καλαμαριάς και τη ΜΚΟ Praksis.

Το περιοδικό «Πολύδρομο» αποτελεί μία διαπανεπιστημιακή προσπάθεια Καθηγητών από την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση για τη διγλωσσία και τη θέση της στην εκπαίδευση. Υπεύθυνη Έκδοσης είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ρούλα Τσοκαλίδου.