Skip to main content

Τόνοι σκουπιδιών πνίγουν τη Θεσσαλονίκη - Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συνεχίζουν τις καταλήψεις σε χώρους εργασίας και αμαξοστάσια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βγουν απορριμματοφόρα.

Εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία και ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και συμβασιούχοι στους ΟΤΑ.

Και σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν από το πρωί τις καταλήψεις σε χώρους εργασίας και αμαξοστάσια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να βγουν απορριμματοφόρα. Καταλήψεις πραγματοποιούνται στους δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου – Κορδελιού, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς και Νεάπολης – Συκεών.

Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης, στους κάδους και στους δρόμους γύρω από αυτούς, εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 1.500 τόνοι σκουπιδιών.

Κίνηση εκτόνωσης στο δήμο Νεάπολης – Συκεών όπου νωρίς το πρωί βγήκαν 8-10 απορριμματοφόρα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης με τα σκουπίδια να σχηματίζουν λόφους, ενώ η μετεωρολογική πρόβλεψη μιλά για μίνι καύσωνα τις επόμενες ημέρες.

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκομιδή από ιδιώτες

Στον δήμο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του δήμου στην Πυλαία. Ο Δήμος εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Γι' αυτό τον λόγο, όπως ήδη σας είχε ενημερώσει η Voria.gr, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η Καθαριότητα, είχε σήμερα επικοινωνία με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έδωσε το πράσινο φως για την αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιωτική εταιρεία, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Σήμερα είναι χειρότερα τα πράγματα, καθώς είμαστε για τρίτη μέρα χωρίς αποκομιδή. Στους δρόμους της πόλης βρίσκονται εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών», δήλωσε ο κ. Ψαρράς.



Στον δήμο Νεάπολης – Συκεών μετά από διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και συμβασιούχους βγήκαν σήμερα στους δρόμους 8-10 απορριμματοφόρα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση. Στην περιοχή έχουν συσσωρευτεί από την περασμένη Κυριακή περίπου 350 τόνοι σκουπιδιών. «Βγάλαμε σήμερα σε τέσσερις τομείς του δήμου 8-10 απορριμματοφόρα, μετά συμφωνία με τους εργαζόμενους. Αυτό θα γίνει τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα. Τα απορριμματοφόρα θα καθαρίσουν κυρίως κεντρικούς δρόμους, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, σούπερ μάρκετ, ώστε να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεόδωρος Κυζιρίδης.



Λίγα απορριμματοφόρα με προσωπικό ασφαλείας βγαίνουν για να καθαρίσουν ευαίσθητες περιοχές στον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Σούλα. Ο ίδιος, μιλώντας στη Voria.gr, εκφράζει φόβους για την κατάσταση που θα επικρατεί μέσα στο Σαββατοκύριακο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Βγαίνουμε να καθαρίσουμε κυρίως στο Κέντρο Υγείας, στα ΚΑΠΗ και στις εκκλησίες μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους», σημείωσε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης για την αποκομιδή.  

Στην Καλαμαριά βγήκαν στους δρόμους χθες οκτώ απορριμματοφόρα και καθάρισαν ορισμένες περιοχές του δήμου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, παραμένει δύσκολη. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το σωματείο εργαζομένων του δήμου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα βγουν και σήμερα κάποια απορριμματοφόρα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταλήψεις των εργαζομένων και των συμβασιούχων στους ΟΤΑ στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παραμένουν οι καταλήψεις και σήμερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας καθώς και στην Κατερίνη και το Λιτόχωρο Πιερίας. Οι απολυμένοι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δήμου Αλεξάνδρειας του τομέα καθαριότητας έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του όρχου μηχανημάτων του δημαρχείου Αλεξάνδρειας. Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του δήμου Κατερίνης, από περίπου 40 άτομα, εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους χώρους των κινητοποιήσεων σε Αλεξάνδρεια και Λιτόχωρο μετέβησαν σήμερα αστυνομικές δυνάμεις.

«Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, δεν θέλουμε να οξύνουμε τα πράγματα. Σε κίνηση καλής θέλησης είπαμε να βγαίνουν κάποια απορριμματοφόρα για τα νοσοκομεία, σχολεία κλπ, για να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι και εμείς αγωνιζόμαστε για κάποια πράγματα», δήλωσε στη Voria.gr η Κλεοπάτρα Χοροζίδου - Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης & Μέλος ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε χθες κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων.  Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο και καταλήψεις από την ερχόμενη εβδομάδα.