Skip to main content

Εκατόμβη νεκρών στο Κιργιστάν

Τους 79 νεκρούς και τους 1.063 τραυματίες έφθασε ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στο νότιο Κιργιστάν,μετά τις ταραχές που ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίσιους.
Τους 79 νεκρούς και τους 1.063 τραυματίες έφθασε ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στο νότιο Κιργιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι ταραχές, στην περιοχή της Ος και στην Τζαλαλαμπάντ, ξέσπασαν ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίσιους, με την κυβέρνηση της χώρας να κινητοποιεί το στρατό και να ανακοινώνει ότι έδωσε εντολή στις αρχές να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά για να τερματίσουν τις ταραχές.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες Σάββατο να υπάρξει ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης στο νότιο Κιργιστάν, τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματισθεί η βία και διαβεβαίωσε ότι "παρακολουθεί τις εξελίξεις" στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν τις προσπάθειες που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ] προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και τάξη και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της βίας και των ταραχών στην Κιργιζική δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

Η μεταβατική πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά της ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάλεσε την Μόσχα να στείλει στρατεύματα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ταραχών.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, όπως και οι ΗΠΑ, στο Μανάς, από όπου σταθμεύουν αεροσκάφη που φροντίζουν για τον εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανικών μαχητικών και τεράστια μεταγωγικά που μεταφέρουν άνδρες και εφόδια στο Αφγανιστάν.

Από τον Απρίλιο, όταν 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές και ο πρόεδρος Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, η κατάσταση στο Κιργιστάν παραμένει έκρυθμη. Η περιοχή τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση λόγω του κινδύνου «αποσταθεροποίησης» της χώρας.