Skip to main content

Εισαγγελική πρόταση για επανάληψη της «Δίκης των Έξι»

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας υποστήριξε την Τετάρτη στο Ζ΄ Ποινικό Τμήμα ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση περί επαναλήψεως της διαδικασίας της δίκης των έξι, επειδή από τα νεότερα στ
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας υποστήριξε την Τετάρτη στο Ζ΄ Ποινικό Τμήμα (με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις του ΑΠ, δηλαδή Ολομέλειας και Τμήματος) ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση περί επαναλήψεως της διαδικασίας της δίκης των έξι, επειδή από τα νεότερα στοιχεία που αξιολόγησε το δικαστήριο και οι έξι είναι προφανώς αθώοι (όπως δέχθηκε η πλειοψηφία του Ζ’ Τμήματος) και συνεπώς η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών πρέπει να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία λόγω παραγραφής.

Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ζήτησε και ολιγοήμερη αναβολή, για να θέσει υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης σημειώθηκε ένταση από την πλευρά προσώπων που συμφωνούσαν με τις θέσεις του αιτούντος Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα για τις θέσεις που ανέπτυξε η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 185 σωματεία υπαλλήλων μικρασιατών προσφύγων και πλέον των 300.000 απογόνων των προσφύγων του 1922, υποστήριξε ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των έξι προκάλεσαν τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από πατρογονικές ρίζες του, μετά από 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

Τόνισε ακόμη η Ομοσπονδία ότι «τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων και προσβάλει βάναυσα την ιστορική τους μνήμη».

Υπενθυμίζεται ότι αίτηση επανάληψης της δίκης είχε υποβάλει στις 20.1.2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαδάκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.