Skip to main content

Eυρωπαίοι ακροδεξιοί κυνηγούν πλοιάρια προσφύγων

Ευρωπαίοι ακροδεξιοί θέλουν να καταδιώκουν πλοιάρια στη Μεσόγειο - Το πλοίο με την επωνυμία «Υπεράσπιση της Ευρώπης» βρίσκεται καθ´οδόν προς τη Λιβύη

Στις ακτές της Ιταλία κάτι περίεργο συμβαίνει αυτές τις μέρες. Εκτός από τα πλοιάρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προσπαθούν να σώσουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, τώρα καθοδόν προς τη Σικελία και σε λίγες εβδομάδες στα διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης, βρίσκεται και ένα πλοίο της ομάδας με την επωνυμία «Υπεράσπιση της Ευρώπης». Ο Ντάνιελ Φις, ένα από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ισχυρίζεται πως το πλοιάριο θέλει να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών. Η ακροδεξιά ομάδα του πάντως βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

«Δεν πρόκειται να ενεργήσουμε όπως οι ΜΚΟ που ακολουθούν τον μακρινό δρόμο προς την Ιταλία, εμείς θα συνεργαστούμε επί τόπου με τη λιβυκή ακτοφυλακή» δηλώνει ο Ντάνιελ Φις.

Στόχος τους είναι οι λιβυκές αρχές να παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες που θα έχουν περισυλλέξει και αυτοί να επιστρέφουν στη Λιβύη. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Τι θα συμβεί εάν οι πρόσφυγες αρνηθούν να επιβιβαστούν δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ούτε είναι σαφές εάν πράγματι θα υπάρξει συνεργασία με τις λιβυκές ακτές. Για ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο κάνει λόγο η Βερένα Πάπκε από την ανθρωπιστική οργάνωση «SOS MEDITERRANEE»:

«Πρόκειται για ύποπτες, ένοπλες ομάδες οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες παρενοχλούν τις διάφορες ΜΚΟ. Απειλούν τα πλοιάρια και παίρνουν με τη βία τους ανθρώπους πίσω, οι οποίοι ξαναπέφτουν στη Λιβύη στο φαύλο κύκλο της βίας».

Να εστιάσουμε στους πνιγμούς των προσφύγων

Το εξαμελές πλήρωμα του πλοίου C-Star της ομάδας «Υπεράσπιση της Ευρώπης» δηλώνει πως καταφέρεται εναντίον των διακινητών. Μια αποστολή όμως η οποία επίσημα ανήκει στην ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή «Σοφία» και στην οποία χρησιμοποιούνται πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η ακροδεξιά ομάδα τονίζει πάντως πως θέλει να συλλέξει στοιχεία που θα πιστοποιούν τη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και διακινητών. Σχετικές καταγγελίες υπάρχουν όλο και περισσότερες το τελευταίο διάστημα, ωστόσο απτές αποδείξεις δεν υπάρχουν.

Για το εάν το επόμενο διάστημα θα δούμε στα νερά της Μεσογείου διαμάχες μεταξύ ακροδεξιών και ΜΚΟ η Βερένα Πάπκε, εκπρόσωπος Τύπου της ανθρωπιστικής οργάνωσης «SOS MEDITERRANEE» δηλώνει πως προς το παρόν το ενδιαφέρον της δικής της ομάδας, η οποία πριν από λίγες ημέρες έσωσε 800 ανθρώπους, στρέφεται αλλού:

«Το γεγονός ότι η Ευρώπη αφήνει μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα ανθρώπους να πνίγονται, αυτό είναι πραγματικά που μας ανησυχεί. Και νομίζω πως εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε».

Κάριν Μπενς / Μαρία Ρηγούτου

Πηγή: Deutsche Welle