Skip to main content

Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη με έργα από ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 48 παιδιά από Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Νιγηρία, Ιράκ, Σιέρα Λεόνε και Αίγυπτο που διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων που εποπτεύονται από την Ειδική Γραμματεία

Το ταξίδι που έκαναν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα αποτυπώνεται στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Ταξιδεύοντας» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Δράση» στον 1ο όροφο του κτηρίου της ΧΑΝΘ.

Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης, της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΕΓΠΑΑ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ξενώνες) της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, της ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του 5ου εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Μέσα από φωτογραφίες, ζωγραφιές και δημιουργίες σε πηλό, ξύλο, μουσαμά και καμβά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτυπώνουν το ταξίδι που έχουν κάνει με αφετηρία τη χώρα καταγωγής τους, ενδιάμεσους σταθμούς τις χώρες διέλευσης και την Ελλάδα είτε ως τελικό προορισμό είτε ως μεταβατικό σταθμό για τη συνέχιση του ταξιδιού σε άλλες χώρες.

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 48 παιδιά από Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Νιγηρία, Ιράκ, Σιέρα Λεόνε και Αίγυπτο που διαμένουν σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων που εποπτεύονται από την Ειδική Γραμματεία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA). Η αφίσα της έκθεσης είναι έργο του προσφυγόπουλου Αρσαλάν.