Skip to main content

Εγνατία Οδός: Το ΤΑΙΠΕΔ δεν χρηματοδοτεί τα πλευρικά διόδια

Δεν βρίσκονται χρήματα για την κατασκευή των 20 πλευρικών σταθμών διοδίων. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. έχει χρήματα μόνο για τους μετωπικούς σταθμούς.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε, όπως άλλωστε και ήταν αναμενόμενο, το αίτημα της διοίκησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για την χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής των πλευρικών σταθμών διοδίων στον οδικό άξονα που πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη.

Η συνάντηση έγινε εχθές στα Γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αρνήθηκε να χορηγήσει τα 30 εκατ. που ζητάει η Εγνατία Οδός για την κατασκευή των 20 πλευρικών σταθμών διοδίων και παρέπεμψε στο υπουργείο Υποδομών για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης.

Το ποσό που απαιτείται για αυτούς τους 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων είναι μεγάλο αφού με τιμές καταλόγου υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια και με τιμές αγοράς περί τα 19 εκατομμύρια.

Ωστόσο, το χρηματοδοτικό ζήτημα είναι μόνο ένα από αυτά που ήρθαν στην επιφάνεια με τα πλευρικά διόδια, αφού η απόφαση για την κατασκευή των συγκεκριμένων σταθμών έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από την Αυτοδιοίκηση, τοπικούς φορείς, παραγωγικές τάξεις αλλά και τους εργαζομένους της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Με τα σημερινά δεδομένα, η εταιρεία έχει τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μόνο τους υπόλοιπους μετωπικούς σταθμούς που μένουν να ανατεθούν και να κατασκευαστούν, δηλαδή έξι σταθμούς διοδίων των οποίων το κόστος προϋπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ και ενδέχεται, να περιοριστεί έως και σημαντικά από τις εκπτώσεις που συνηθίζεται να προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι.

Μένει φυσικά να δούμε τι θα γίνει με τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων, οι οποίοι προβλέπεται με ΚΥΑ να κατασκευαστούν και μάλιστα εντός του 2017, κάτι που θεωρείται από πάσης απόψεως, ακατόρθωτο.