Skip to main content

Εγκρίθηκε το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων για τη Θεσσαλονίκη

Τι προβλέπεται ανά πεζόδρομο, λεωφορειολωρίδα, δρόμο και τις κεντρικές αγορές. Τις καθημερινές η τροφοδοσία θα γίνεται κυρίως νύχτα

Το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων για τη Θεσσαλονίκη ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή. Σε μια προσπάθεια να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες στο μείζον ζήτημα των φορτοεκφορτώσεων, που αποτελεί και σημαντική παράμετρο του συνολικού κυκλοφοριακού προβλήματος ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις βασικές οδικές αρτηρίες, το στοίχημα της εφαρμογής του νέου ωραρίου είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Διότι ζητούμενο δεν είναι μόνο να υπάρχει ένα ωράριο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ωράριο υπάρχει και σήμερα), αλλά ένα ωράριο που θα τηρείται και θα αστυνομεύεται.

Το ωράριο είναι αναλυτικό, αφού κατηγοριοποιεί την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον τύπο των φορτηγών (τονάζ), αλλά και τους δρόμους, πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, πλατείες και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται ή καταλαμβάνονται κατά τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Στα σημαντικά είναι η πρόβλεψη για φορτοεκφόρτωση τις καθημερινές στις νυχτερινές ώρες, όπως και το Σαββατοκύριακο, από το απόγευμα του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας.

Η έγκριση έγινε παρουσία του αντιδημάρχου, Θανάση Παππά, και του προϊσταμένου της γενικής διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Μπελιμπασάκη.

Τι προβλέπει το νέο ωράριο:

Για τα φορτηγά ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους επιτρέπεται η στάση παρά το κράσπεδο για φορτοεκφόρτωση ως εξής:

-Δευτέρα έως Παρασκευή από 20:30 έως 08:30 της επομένης.

-Σαββατοκύριακα από 17:00 του Σαββάτου έως 08:30 της Δευτέρας.

-Αργίες ελεύθερα.

Ειδική ρύθμιση υπάρχει για τις οχτώ λεωφορειολωρίδες, όπου απαγορεύεται η φορτοεκφόρτωση κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Ανά λεωφορειολωρίδα:

-Στην οδό Μητροπόλεως (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά του μονοδρόμου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 22.00).

-Στην οδό Τσιμισκή, στο τμήμα της από την οδό Αγγελάκη έως την οδό Κομνηνών (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά του μονοδρόμου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30 – 20.30).

-Στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας και στη συνέχεια στη Βασ. Γεωργίου έως την οδό Ναπ. Ζέρβα (στη δεξιά λωρίδα κατά τη φορά μονοδρόμου, ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από την οδό Κορομηλά και μέχρι 35 μ. πριν από τη διασταύρωση με την οδό Θ. Σοφούλη (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά του μονοδρόμου, ωράριο 12.00 – 21.00).

-Στην οδό Αγγελάκη, από την πλατεία ΧΑΝΘ και έως 60 μ. πριν από την πλατεία Σιντριβανίου (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά του μονοδρόμου, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, στο τμήμα της από τον κόμβο με την οδό Βαλαγιάννη και στη συνέχεια στη Λεωφόρο Στρατού, μέχρι την οδό Κυβερνίδου (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στη Λεωφόρο Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Ν. Ζέρβα και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Μπιζανίου (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς Χαριλάου, ωράριο 06.30 – 20.30).

-Στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, στο τμήμα της από τον κόμβο Κωνσταντινουπόλεως – Λεωφόρου Στρατού και μέχρι 27 μ πριν από τη διασταύρωσή της με την οδό Βαλαγιάννη (στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς Χαριλάου, ωράριο 06.30 – 20.30).

Επίσης, η φορτοεκφόρτωση επιτρέπεται για τα οχήματα ωφέλιμου φορτίου έως 1,5 τόνο, ανεξαρτήτως ωραρίου και μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

«Οι υφιστάμενες θέσεις φορτοεκφόρτωσης, έχουν θεσμοθετηθεί με Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, είτε Διεύθυνσης Τροχαίας και σύμφωνα με τη σήμανση, ισχύουν ανεξαρτήτως ωραρίου και είναι διαθέσιμες για τις φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων όλων των καταστημάτων της περιοχής», αναφέρεται στην απόφαση.

Για τους πεζοδρόμους του εμπορικού - ιστορικού Κέντρου που εντάσσεται σε αυτούς, ο κανονισμός λειτουργίας και το ωράριο φορτοεκφορτώσεων θα καθορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του πεζοδρόμου, που θα εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, το δε ωράριο τους θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο και μικρότερο τμήμα του γενικού ωραρίου φορτοεκφόρτωσης.

Για την εναρμόνιση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων σε υφιστάμενους πεζόδρομους με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, προβλέπεται: Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στους πεζοδρόμους, από τις 06.30 έως 08.30 το πρωί για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους, για την εναρμόνιση του με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως παρακάτω:

1.Στον ιστορικό τόπο «Λαδάδικα»

2. Κλεισούρας

3. Ζεφύρων

4. Χαριτωνύμου

5. Σέκερη

6. Φωτήλα

7. Πετρόμπεη

8. Πανουργιά

9. Ταντάλου(από οδό Καζαντζάκη έως οδό Παλαιού Σταθμού).

Ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στους πεζοδρόμους, από τις 06.30 έως 08.30 το πρωί, για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 4 τόνους, για την εναρμόνιση του με το γενικό ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως εξής:

1.Στο μνημειακό άξονα της οδού Αριστοτέλους (από την οδό Εγνατία έως την οδό Μητροπόλεως).

2.Αγορά ιστορικού εμπορικού κέντρου «Μπεζεστένι».

3.Γ. Θεοχάρη.

4.Αγ. Μηνά (Από την οδό Κατούνη έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

5.Εδέσσης .

6.Ολυμπίου Διαμαντή.(από την Βίκτωρος Ουγκώ Έως την οδό Κατούνη).

7.Ηρώδου του Αττικού.

8.Ερνέστου Εμπράρ.

9.Βηλαρά(από οδό Καθολικών έως οδό Συγγρού).

10.Συγγρού (από οδό Εγνατία έως την οδό Ερμού και την πλατεία Χρηματιστηρίου).

11.Πάικου (από την οδό Συγγρού έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

12.Ι. Καποδιστρίου (από την οδό Βαλαωρίτου ως την οδό Παπαδοπούλου).

13.Παπαδοπούλου (από την οδό Καποδιστρίου έως την οδό Ίωνος Δραγούμη).

14.Αγ. Σοφίας (από την Πλατεία Αγ. Σοφίας έως την οδό Τσιμισκή).

15.Αγ. Θεοδώρας.

16.Γεωργίου Σταύρου.

17.Τσιρογιάννη.

18.Νικηφόρου Φωκά(Από την οδό Παύλου Μελά έως την Λ. Νίκης).

Ειδικές περιοχές

Το ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στις αγορές του ιστορικού εμπορικού κέντρου «Βατικιώτη» και «Βλάλη», είναι από τις 2.30 έως 8.30 το πρωί για φορτηγά ωφελίμου φορτίου έως 8 τόνους, διότι σε αυτές λειτουργούν και τροφοδοτούνται λαχαναγορά και ιχθυαγορά.

Ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, από τις 6.00 έως 7.30 το πρωί, θεσπίζεται για φορτηγά ωφελίμου φορτίου έως 4 τόνους στον πεζόδρομο Ικτίνου, επειδή εφάπτεται σχολικού συγκροτήματος, ομοίως και στον πεζόδρομο Ζεύξιδος, διότι είναι συχνή η διέλευση μαθητών και των συνοδών τους.