Skip to main content

Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Κολομβίας

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 6,2 τρισεκατομμύρια πέσος (2,07 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017.

Τα μέλη του Κογκρέσου της Κολομβίας ενέκριναν αυτή την εβδομάδα τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας, η οποία έχει στόχο να συγκεντρωθούν δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντισταθμιστούν τα απολεσθέντα έσοδα λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και τα κρατικά αξιόγραφα της χώρας των Άνδεων να συνεχίσουν να κατατάσσονται στην κατηγορία της επένδυσης από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα μέλη της κάτω Βουλής ενέκριναν τη μεταρρύθμιση με 78 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά την Πέμπτη, ενώ η Γερουσία την ενέκρινε με 46 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά την Παρασκευή.

Η μεταρρύθμιση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 6,2 τρισεκατομμύρια πέσος (2,07 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017, θεωρείται κρίσιμη προκειμένου η Κολομβία να παραμείνει στη βαθμίδα BBB στην οποία τοποθετούν τα αξιόγραφά της οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι τα έσοδα από τη φορολογία θα φθάσουν τα 24,1 τρισεκατομμύρια πέσος ως το 2022.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί στο 19% από 16% για πολλά προϊόντα, εξαιρουμένων βασικών ειδών όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

"Αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θα ωφελήσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις--δεν είναι βραχυπρόθεσμη", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μαουρίτσιο Κάρδενας μετά την έγκριση του νόμου από το Κογκρέσο. "Θα μας βοηθήσει, αρχής γενομένης από τώρα, να διατηρήσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κολομβίας" στο σημερινό της επίπεδο, κάτι "σημαντικό για τη χώρα και για την οικονομία", συμπλήρωσε.

Ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε συναντήσεις που θα έχουν μέλη και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα πριν ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος τον υπογράψει και επικυρώσει. Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 33% το 2019 από 43% αυτή τη στιγμή.Βάσει της μεταρρύθμισης θα επιβάλλονται εξάλλου πολύ πιο αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Τα έσοδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Ecopetrol και τα έσοδα του δημοσίου από φόρους και δασμούς σε άλλες πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες σχεδόν εκμηδενίστηκαν λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού στις αγορές τελευταία.

Εάν δεν εγκρινόταν η μεταρρύθμιση τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς θα ανέρχονταν σε 126,9 τρισεκατομμύρια πέσος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε 2% φέτος, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, από 3,1% το 2015. Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2017 τέθηκε στο 3% του ΑΕΠ.

Η βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης φόρων θεωρείται επίσης κλειδί για την επίτευξη του λεγόμενου δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα ύψους 3,3% του ΑΕΠ το 2017 από 3,9% που προβλεπόταν για φέτος.