Skip to main content

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010 στη Βουλγαρία

Δραστική αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέχρι 4,8% στο τέλος του 2010 και «ξεπάγωμα» του δημοσιονομικού αποθέματος, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, περιλαμβάνει η αναθεώρηση
Δραστική αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέχρι 4,8% στο τέλος του 2010 και «ξεπάγωμα» του δημοσιονομικού αποθέματος, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες υπό την πίεση της συνεχιζόμενης μείωσης των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, από την 1η Ιουνίου, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας (κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα).

Οι βασικές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2010 θα κατατεθούν για συζήτηση στην ολομέλεια του βουλγαρικού Κοινοβουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, η βουλγαρική κυβέρνηση προσδοκά να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περίπου 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων του βουλγαρικού Δημοσίου προς εταιρίες - ανάδοχους δημοσίων έργων.

Επίσης, από τις τροποποιήσεις αυτές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, 110 εκατ. ευρώ για τη δημόσια υγεία και 23 εκατ. ευρώ για την κατασκευή οδικών υποδομών.

Σε σχόλια Βούλγαρων και ξένων αναλυτών για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010 «πρωταγωνιστεί» η θέση πως από όλα τα μέτρα σταθεροποίησης του προϋπολογισμού, μάλλον μόνο οι περικοπές με 20% των δαπανών για τη δημόσια διοίκηση και η αύξηση των ειδικών φόρων για τα καύσιμα ενδέχεται να έχουν κάποιους «καρπούς».

Στο μεταξύ, οι Βούλγαροι αναλυτές στρέφουν το «βλέμμα» τους και στην αύξηση της ανεργίας στη χώρα, ιδίως έπειτα από τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Βουλγαρίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,2% (ήτοι 341.000 άνεργοι σε όλη τη χώρα), ενώ ανησυχητικό - σύμφωνα με τους αναλυτές - είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών είναι το μεγαλύτερο (23,8%), σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

«Βλέπετε τι γίνεται με την κρίση κι όχι μόνο στη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρώπη: ανοίγουν μεγάλες«τρύπες» στους προϋπολογισμούς, το ευρώ καταποντίζεται, συνεχείς διαμαρτυρίες κατακλύζουν κατά «κύματα» τους δρόμους… Όλα αυτά συνεχίζονται και τελειωμό δεν έχουν. Ενώ οι ανησυχίες, θα έλεγα οι φόβοι, των Ευρωπαίων ηγετών αυξάνονται επίσης συνεχώς, επειδή κανένας, ποτέ, δεν έχει κυβερνήσει σε τέτοια δεδομένα», σχολίασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στα προβλήματα που οδήγησαν την κυβέρνησή του στη δύσκολη απόφαση «να βάλει χέρι» στο δημόσιο απόθεμα, το υποχρεωτικό ανώτερο όριο του οποίου θα διαμορφωθεί σε 4,5 δισ. λέβα από τα σημερινά 6, 3 δισ. λέβα.

«Κανένας δεν τολμά να πει ότι η Ευρώπη ζει καλύτερα απ΄ όσο δουλεύει», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα από τα υποχρεωτικά μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, όσο συνεχίζεται η κρίση, είναι η αναγκαστική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (κατά τρία χρόνια) και «πάγωμα» των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.

Στα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου υπογραμμίζεται πως η πρόθεση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (κατά τρία χρόνια), το 2011, ήδη, έγινε «μήλον της Έριδος» της κυβέρνησης με τα βουλγαρικά συνδικάτα.