Skip to main content

Εγκρίθηκε η αναβάθμιση του «Παζάρ Χαμάμ»

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του «Παζάρ Χαμάμ» έδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων.

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης που προβλέπει την ανάδειξη του «Παζάρ Χαμάμ» στην περιοχή «Λουλουδάδικα», καθώς και για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου πέριξ του Μνημείου έδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής Παζαρ-Χαμάμ στα Λουλουδάδικα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης μας ήταν από την αρχή μία από τις βασικές δεσμεύσεις και προτεραιότητες μας» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση που εκπόνησαν οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας του.

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως τόνισε ο Ανδρέας Κουράκης, περιλαμβάνει: α) Αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης των πεζοδρομίων στις οδούς Κομνηνών και Βασ. Ηρακλείου στην περιοχή «Λουλουδάδικα» και β) μελέτη Φωτισμού ανάδειξης και περιβάλλοντος χώρου του οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «κατά τη δεκαετία του 90 και στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του… ωστόσο η περιοχή σήμερα εμφανίζει εικόνα συνεχούς υποβάθμισης».

Η Αρχιτεκτονική μελέτη, που έχει στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-Επίστρωση των πεζοδρομίων επί της οδού Κομνηνού. Η νέα παρέμβαση λαμβάνει υπόψη της την υπάρχουσα διαμόρφωση της οδού Φραγκίνη και θα συνεχιστεί με τη χρήση υλικών που έχουν ήδη εφαρμοστεί. (πλάκες πεζοδρομίου και κυβόλιθους με διαχωριστικές ταινίες από πωρόλιθο και αδροποιημένο μάρμαρο).

-Ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου που εκτείνεται μεταξύ του Μνημείου και των περιπτέρων των ανθοπωλείων, παράλληλα με την οδό Βασ. Ηρακλείου.

-Καθορισμό και σήμανση του χώρου ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, στα πεζοδρόμια των οδών Κομνηνών και Φργακίνη, διατηρώντας μια ζώνη προστασίας του μνημείου που κυμαίνεται από πέντε έως επτά μέτρα.

-Αντικατάσταση των πρόχειρων και αυθαίρετων κουφομάτων τοπυ μνημείου με νέα από μέταλλο και γυαλί, που η μορφή και το χρώμα τους θα εναρμονίζεται πλήρως με αυτά που είχε τοποθετήσει σε παλαιότερες επεμβάσεις η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Αντίστοιχα η μελέτη Φωτισμού που σκοπό έχει την ανάδειξη της τοιχοποιίας και των αρχιτεκτονικών στοιχείων του Μνημείου, τη γενικότερη αναβάθμιση της αισθητικής, αλλά και την δημιουργία αισθήματος ευταξίας και ασφάλειας στην περιοχή κατά τις νυχτερινές ώρες, προβλέπει:

-Περιμετρικά της βόρειας πτέρυγας του Μνημείου την τοποθέτηση δεκαπέντε ενδοδαπέδιων προβολέων ασυμετρικής δέσμης σε απόσταση 1,5 μέτρων από τις τοιχοποιίες.

-Για τον φωτισμό της Ανωδομής, θα χρησιμοποιηθεί στεγανή ταινία LED, (αποχρώσεως Warm White) μέσα σε ειδική υποδοχή αλουμινίου ή ανοξείδωτου χάλυβα.

Τέλος για τον φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου προτείνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στους λαμπτήρες των φωτιστικών σωμάτων επί ιστών που υπάρχουν ήδη στην περιοχή, ενώ θα τοποθετηθούν επιδαπέδιοι προβολείς στις δενδροδόχους που περιβάλλουν το Μνημείο. 

Όλες οι εργασίες που περιγράφονται στις δύο μελέτες θα υλοποιηθούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία έχει εκδώσει σχετική απόφαση, μετά την θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.