Skip to main content

Πράσινο για την εκταμίευση των 800 εκατ.- Ικανοποίηση για ληξιπρόθεσμα

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση συνδεόταν άμεσα με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που απομένουν από τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε και επισήμως το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το παραπάνω ποσό εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είχε κλείσει τον Ιούνιο, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση συνδεόταν άμεσα με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εγγράφου, η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τον στόχο, αποπληρώνοντας 1,524 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σημείωμα που έχει διανεμηθεί στα μέλη του ΕuroWorking Group, αναφερόταν η θετική αποτίμηση στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ικανοποίησε τον στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα ESM», υπογράμμιζε το σημείωμα και πρόσθετε:

«Οι θεσμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρόοδος στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών ήταν ικανοποιητική. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκαλούν τη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό».

«Οι θεσμοί προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις εργασίες του για τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2018», κατέληγε το σημείωμα.