Skip to main content

Eγκαινιάζεται το Σάββατο η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας πενταετίας

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και 18 διεθνείς επίσημες συμμετοχές, η ΔΕΘ γιορτάζει τα 90 χρόνια της, πανηγυρικά, με την 81η Γενική Έκθεση.

Η 81η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, γιορτάζει τα 90χρονα της ΔΕΘ με ένα πολυγεγονός- εμπορικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό- που στις οκτώ ημέρες λειτουργίας του θέλει να σπάσει τα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, στις συμμετοχές εταιρειών και στη προσέλευση επισκεπτών.

Η ΔΕΘ στη φετινή της διοργάνωση επαναφέρει το θεσμό της τιμώμενης χώρας, με τη Ρωσία να κόβει την κορδέλα, σφραγίζοντας με την επίσημη συμμετοχή της ένα θεσμό που υποστήριξε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 1926. Στην 81η ΔΕΘ συμμετέχουν 42 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα, υπάρχουν 18 διεθνείς συμμετοχές, αφιερώματα στην Ενέργεια, στην Αυτοκίνηση, στην Εκπαίδευση, το νέο Φεστιβάλ Τέχνης- Επιστήμης- Τεχνολογίας, αλλά και ένα πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα, ενώ στο διάστημα από 10-18 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα πάρουν μία δόση από τη Φρουτοπία και τους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Ηelexpo κ. Τάσος Τζήκας, μίλησε για τη μεγαλύτερη Γενική Έκθεση των τελευταίων πέντε ετών, για μία έκθεση που αποτελεί "και συλλεκτικό αλλά και μοντέρνο κομμάτι" της ΔΕΘ, όπως άλλωστε και την πιο κερδοφόρα της διοργάνωση.

Μάλιστα για τον κ. Τζήκα, προίκα αποτελεί για τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, η επιλογή της Γενικής του Σεπτεμβρίου, για την παρουσίαση από τον εκάστοτε πρωθυπουργό αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, των προγραμμάτων τους.

Η διοίκηση της ΔΕΘ, είπε ο πρόεδρός της, έχει ρίξει όλο το βάρος στη διεθνοποίηση του εκθεσιακού φορέα, μέσω ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασιών με μεγάλους εκθεσιακούς οργανισμούς όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Αμερικής.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετική με το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου ο κ. Τζήκας είπε πως έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό ο οποίος το είδε κατ' αρχήν θετικά. "Δεν είναι ακόμη ώρα να ανοίξει αυτό το θέμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αργήσουν να γίνουν ανακοινώσεις", πρόσθεσε.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Κόλλια - Τσαρουχά η οποία είπε ότι η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ στηρίζεται στην κυβερνητική και γενικότερη βούληση για αλλαγή.

Στοχεύουμε στη δίκαιη ανάπτυξη, είπε η υπουργός, καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την απαλλαγή από την επιτροπεία των δανειστών και την εξάρτηση. Επιλέγοντας τη στροφή προς τα εμπρός, το ΥΜΑ-Θ σαν θέμα της συμμετοχής του στην 81η ΔΕΘ, θα έχει το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όσον αφορά τη δήλωση Τσίπρα περί πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη η κ. Κόλλια - Τσαρουχά είπε ότι θα πρέπει, για περισσότερες λεπτομέρειες, να περιμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Έκθεσης.

Τα στοιχεία της 81ης ΔΕΘ παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, λέγοντας ότι οι φετινές εκθεσιακές συμμετοχές έσπασαν το «φράγμα» των 1.000 και προσεγγίζουν τις 1.015, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και έπειτα, αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή του εκθεσιακού κέντρου.

Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες (έναντι 14 το 2015) και συγκεκριμένα από Κύπρο, Ιράν, Σλοβακία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Αρμενία, Ινδονησία, Ουρουγουάη, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ινδία, Ιταλία, Τυνησία, Αίγυπτο, Ρωσία και Τουρκία.

Επιπλέον, η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα και στο πλαίσιο αυτό έχουν έρθει στη ΔΕΘ επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ρωσικής οικονομίας, ενώ πραγματοποιείται και το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Η ΔΕΘ θέλει να τραβήξει και φέτος τον κόσμο κοντά της με happenings αλλά και με το λαϊκό εισιτήριο των 3 ευρώ, που θα ισχύσει για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, όπως και με το οικογενειακό των 10 ευρώ. Τις υπόλοιπες ημέρες η είσοδος είναι στα 5 ευρώ το άτομο και στα 15 ευρώ για τις οικογένειες.

Ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόφ εξέφρασε σε άπταιστα ελληνικά τη χαρά του που Ρωσία και Ελλάδα μαζί θα γιορτάσουν τα 90 χρόνια της ΔΕΘ. Στο περίπτερο '16' θα συμμετάσχουν δεκάδες ρωσικές επιχειρήσεις, με επικεφαλής τους γίγαντες Gazprom και Rosneft, ιδιωτικά και κρατικά consortiums, πολλές εταιρείες από τον κλάδο τροφίμων ( σ.σ το 25% των συμμετοχών), τον τουρισμό, τη βιομηχανία, την ενέργεια.

Το ρωσικό περίπτερο θα εγκαινιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, που θα είναι επικεφαλής ομάδας οικονομικών υπουργών και υφυπουργών.

Με αφορμή των απόφαση του δ.σ. της Αττικό Μετρό, ο σταθμός "Συντριβάνι" να ονομαστεί "Συντριβάνι - Έκθεση, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθ. Γιάννης Μυλόπουλος, απάντησε στα σχόλια που έχει τροφοδοτήσει η έκθεση στη ΔΕΘ ενός βαγονιού του μετρό, λέγοντας ότι το 2020 το Μετρό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και πως "το 2020 είναι πολύ πιο κοντά, από το ποτέ".

Στο χαρακτήρα και την απήχηση που έχει ο θεσμός της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Λάζαρος Λαζαρίδης και ο γενικός διευθυντής κ. Αλέξης Τσαξιρλής.

81η ΔΕΘ: Τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει.

- Συμμετοχή 42 Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, με 230 επιχειρήσεις. Ξεχωριστό επετειακό περίπτερο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του έχει το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

-Σε μια μοναδική συνεργασία με τον Ευγένιο Τριβιζά, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό θεματικό πάρκο. «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα αποκαλύψουν ένα μικρό μόνο μέρος από τα μυστικά τους, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.

- Το Φεστιβάλ Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας είναι ένα νέο project της ΔΕΘ-Helexpo, με το οποίο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018) ». Αφορμή για την προσέγγιση αυτή αποτέλεσε το εξαιρετικά πετυχημένο φεστιβάλ eGaming που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Έτσι, πλάι στο eGaming, που πλέον εντάσσεται στο Φεστιβάλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Artecitya, παρουσιάζονται φέτος τρία projects, το Amanda, το Enter the Game και το AURA-Advanced Urban Responsive Art.

-Το αφιέρωμα «ENERGIA-NATURAL GAS» έχει περισσότερες από 30 συμμετοχές με παρούσες όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ κ.αλ.) και με ιδιαίτερη έμφαση στα αέρια καύσιμα, στις χρήσεις τους και στα πλεονεκτήματα τους.

-Η AKADEMIA είναι ένα νέο θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης.

-Η ΔΕΘ συνεχίζει να αποτελεί πεδίο παρουσίασης νέων μοντέλων ΙΧ. Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν οι οίκοι JEEP, PEUGEOT, HYUNDAI, KIA, FIAT, ALFA ROMEO, CITROEN, SKODA και FORD. Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά πανελλαδικά τα μοντέλα Peugeot 308 GTi by Peugeot Sport, το SUV Peugeot 2008, το ανανεωμένο DS3 και το επαγγελματικό μοντέλο Citroen Jumpy.

-Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην έκθεση και θα αναδειχθεί ιδιαίτερα η ονομασία της στάσης του Μετρό στο Σιντριβάνι σε στάση «Σιντριβάνι–Έκθεση».

-Το κοινό της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη μηχανή από το τρένο του Πηλίου, τον γνωστό «Μουτζούρη», που τον φέρνει στην 81η ΔΕΘ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, το λεωφορείο των αστέγων ή αλλιώς «Φροντίδα Εν Κινήσει», το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην Αθήνα, θα εγκατασταθεί τις ημέρες της ΔΕΘ εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

-Τα αερόστατα της 81ης ΔΕΘ, τις ημέρες της διοργάνωσης θα βρίσκονται τόσο εντός του εκθεσιακού κέντρου όσο και στην παραλία της πόλης, για να προσφέρουν πτήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

-Τη δική της MONOPOLY αποκτά η Θεσσαλονίκη, που θα κάνει μάλιστα την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 81η ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου.

-Tο πολύ πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα των Music Events Live, όπου κάθε βράδυ στις 21:30 στη μεγάλη μουσική σκηνή κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και fans των πιο γνωστών καλλιτεχνών.

-Το «4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους» με διαγωνιστικό χαρακτήρα, με είσοδο ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες της έκθεσης, υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος και με συνεργαζόμενο φορέα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

-Την Cheapart, η οποία φιλοξενεί αυθεντικά έργα πολλών δεκάδων καλλιτεχνών, τα οποία οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να τα αποκτήσουν σε πολύ ελκυστικές τιμές.

-Το μεγάλο πειρατικό καράβι, μήκους 16 μέτρων, που προσάραξε στα νερά του νύμφης του Θερμαϊκού και ήρθε μέσα στην έκθεση.

-13 μύθοι και 7 ιστορίες για τη Θεσσαλονίκη, οι Θρύλοι της πόλης, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Περιπτέρου 1. Ως μέσο αφήγησης των ιστοριών αυτών θα υπάρχουν ιστορίες comic και εικονογραφήσεις καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.

Στο ζήτημα της στάθμευσης, το ΑΠΘ παραχωρεί το parking του, δωρεάν, για τους επισκέπτες της έκθεσης, ενώ η Taxi Way θα παρέχει σε ΑμεΑ και στους συνοδούς τους υπηρεσίες δωρεάν μεταφοράς από και προς το χώρο της 81ης ΔΕΘ από το σπίτι τους εντός Θεσσαλονίκης.