Skip to main content

Εγκαινιάστηκαν οι δύο σήραγγες στην κοιλάδα των Τεμπών

Η παράκαμψη των Τεμπών και του Πλαταμώνα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μήκους 6 χιλιομέτρων

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου εγκαινιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι οι σήραγγες των Τεμπών, ένα σημαντικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

«Με το έργο αυτό παρακάμπτεται το πιο επικίνδυνο τμήμα της οδικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πέρασμα των Τεμπών», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η παράδοση αυτού του δικού τμήματος ολοκληρώνει πλήρως τον οδικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης που οι εργασίες του ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια».

Στη συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και τον παραχωρησιούχο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προβλέπεται η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες χωρίς καταβολής διοδίων καθ όλο το μήκος του.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος κα. Κρέτσου χαρακτήρισε αριστούργημα το έργο και Ηράκλειο Άθλο την αποπεράτωσή του, αναγνωρίζοντας πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν ήταν πάρα πολλές κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους».

«Η σημερινή ημέρα μάς γεμίζει μνήμες για τους πολίτες που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Τιμώντας αυτούς τους ανθρώπους, οι σήραγγες θα ονομαστούν με τα ονόματά τους», είπε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, και τόνισε πως η μία από τις δύο σήραγγες και συγκεκριμένα ο δυτικός κλάδος της Τ1 παίρνει το όνομα του Μακροχωρίου Ημαθίας, του χωριού από το οποίο κατάγονταν οι αδικοχαμένοι μαθητές του δυστυχήματος στην Κοιλάδα.

Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε τέσσερις ώρες

Η παράκαμψη των Τεμπών και του Πλαταμώνα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μήκους 6 χιλιομέτρων, και εκτιμάται ότι θα μειώσει στις τέσσερις ώρες τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ελαττώσει τα τροχαία ατυχήματα.

Το νέο τμήμα, μήκους 26 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει τρεις σήραγγες δύο χωριστών κλάδων κυκλοφορίας, τρεις μεγάλες γέφυρες και πέντε δύο ανισόπεδους κόμβους.

Σύμφωνα με στοιχεία του παραχωρησιούχου Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, η μέση ημερήσια κυκλοφορία και για τις δυο κατευθύνσεις στην περιοχή των Τεμπών υπολογίζεται σε περίπου 10.000 οχήματα.