Skip to main content

Εγκατέλειψε την Τυνησία ο πρόεδρος Μπεν Αλί

Η κρίση χωρίς προηγούμενο που αντιμετωπίζει η Τυνησία οδήγησε τον πρόεδρο Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι να εγκαταλείψει τη χώρα.
Η κρίση χωρίς προηγούμενο που αντιμετωπίζει η Τυνησία οδήγησε τον πρόεδρο Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι να εγκαταλείψει τη χώρα, με τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό,  Μοχάμεντ Γανούσι, να ανακοινώνει ότι εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της χώρας αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν ΄Αλι οποίος εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης.

«Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου», ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.

Ο προσωρινός πρόεδρος κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων».