Skip to main content

Εικόνα εγκατάλειψης στα αρχαία της πλατείας Δημοκρατίας (φωτο)

Χόρτα και σκουπίδια στο οικόπεδο όπου σώζεται τμήμα του Δυτικού Τείχους της Θεσσαλονίκης. Τι λέει ο προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Εικόνα εγκατάλειψης με χόρτα και σκουπίδια επικρατεί σε οικόπεδο όπου σώζεται τμήμα του Δυτικού Τείχους της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Βαρδαρίου, στη συμβολή των οδών Μαβίλης και πλατείας Δημοκρατίας.

Αν και το οικόπεδο ανήκει στον κεντρικό δήμο, λόγω της ύπαρξης των αρχαίων, υπεύθυνος για τον χώρο είναι η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού αλλά και κονδυλίων καθιστούν αδύνατο να καθαρίζονται και να αναδεικνύονται τέτοιου είδους αρχαιολογικοί χώροι. 

Μιλώντας στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταμάτης Χονδρογιάννης έκανε λόγο για τρομακτικές ανάγκες που έχει η πόλη, σημειώνοντας πως τα μέτωπα που έχουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της Εφορείας να αντιμετωπίσουν είναι πολλά. «Συνεχώς δουλεύουμε, πολλές φορές τα καθαρίζουμε και σε λίγο καιρό ξαναγίνονται χάλια. Το επόμενο διάστημα θα πάμε και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, είναι στο άμεσο πρόγραμμα, ήδη καθαρίσαμε ένα άλλο που βρίσκεται στην Λαγκαδά κοντά στην Αγ. Δημητρίου» τόνισε ο κ.Χονδρογιάννης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χονδρογιάννης, «υπάρχει αδυναμία καθαρισμού του χώρου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Έχουμε μόνο τέσσερα άτομα. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα και πηγαίνουμε αρχικά σε περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες, όπως να πιάσουν φωτιά, έτσι ώστε να μη κινδυνέψουν ούτε τα αρχαία ούτε η περιοχή».

Το συγκεκριμένο τμήμα του Δυτικού Τείχους αποκαλύφθηκε ήδη από τη δεκαετία του '60. Σύμφωνα με τον κ.Χονδρογιάννη δεν προβλέπεται να γίνει κάποια άλλη αρχαιολογική ανασκαφή, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου.


Θέμα αξιοποίησης του οικοπέδου βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης θέτει ζήτημα αξιοποίησης του οικοπέδου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, είχε υπογραμμίσει ότι πρόθεση του δήμου είναι να αξιοποιήσει το οικόπεδο ως πάρκινγκ. «Αντιλαμβάνομαι την έλλειψη χρημάτων ώστε να προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο χώρο», δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς,  τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια απόφαση για το τι θα γίνει με τον συγκεκριμένο χώρο. «Υπάρχει θέμα αξιοποίησης του χώρου δεν μπορεί να μένει έτσι, όπως είναι εδώ και χρόνια. Είχαν σκουριάσει και τα κάγκελα, είναι χάλια. Κάτι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τους αρμόδιους αρχαιολόγους, παρά τις συνεχείς επικοινωνίες μαζί τους.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «αν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα μείνει στο μέλλον, πρέπει να εξεταστεί πώς θα αναδειχθεί». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε ο κ. Παππάς, «αν γίνει κατάχωση ή υποστύλωση, ώστε να βλέπεις τον υπόγειο χώρο των ευρημάτων, θα πρέπει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να δώσει το δικαίωμα στο δήμο να εκμεταλλευτεί το πάνω τμήμα του χώρου».