Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η συνοριακή διάβαση Ξάνθης - Ζλάτογκραντ

Εγκαινιάστηκε, σήμερα, ο τέταρτος διασυνοριακός σταθμός Θερμών - Ζλάτογκραντ, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στη συνεργασία, ειρήνη, φιλίας και ανάπτυξης των δύο χωρών, όπως επεσήμανε ο
«Αυτός ο νέος δρόμος συμβολίζει το γεγονός ότι στη νέα Ευρώπη που φτιάχνουμε γκρεμίζουμε τα τείχη που μας είχαν απομονώσει και ανοίγουμε νέους δρόμους στη συνεργασία, ειρήνη, φιλίας και ανάπτυξης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας, μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του Μπόϊκο Μπορίσοφ, τη νέα συνοριακή διάβαση Θερμών - Ζλάτογκραντ, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

Υπενθυμίζοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτός αυτού του νέου σταθμού, ο οποίος είναι ο τέταρτος διασυνοριακός, θα εγκαινιαστεί, σε λίγους μήνες, άλλος ένας, ήπιας κυκλοφορίας, στην περιοχή του Κυπρίνου έξω από την Κομοτηνή.

«Ανοίγονται νέες προοπτικές στις σχέσεις των δυο λαών μας, που πάντα ήταν άριστες», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτή η περιοχή, με τις κοινές μας παραδόσεις αλλά και τους διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, αναβαθμίζεται, ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη, το εμπόριο και τον τουρισμό υψηλής ποιότητας, στραμμένο προς την πράσινη ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι για τα δυο κράτη είναι σημαντικός ο τουρισμός υψηλής ποιότητας, που θα συνδέει περιοχές από το χιονοδρομιμό κέντρο του Παμπόροβο, ως τις θάλασσες της βορείου Ελλάδος.

«Ο σταθμός συμβολίζει επίσης την ανάγκη κοινής φωνής όλων των βαλκανικών λαών για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας στη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ με την ένταξη και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών ως το 2014 στην Ένωση, τη χρονιά, δηλαδή, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον κύκλο της αστάθειας και των πολέμων που έπληξαν την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Και κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία των δυο χωρών για την προώθηση των υψηλών αυτών στόχων.

«Με τον κ. Παπανδρέου, έναν από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς στην ΕΕ, συναντηθήκαμε πριν από λίγους μήνες και παρ΄ ότι ανήκουμε στις δυο διαφορετικές πιο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ενωσης, συνεννοηθήκαμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δυο λαών μας», υπογράμμισε από τη μεριά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Μπ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μαζί μπορούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους στα κοινά έργα υποδομής, αλλά και να βοηθήσουν τους υπόλοιπους γείτονες στα Βαλκάνια, ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ, διότι μόνο τότε, όπως είπε, θα υπάρξει ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.

Τα σημερινά εγκαίνια, είπε ο κ. Μπορίσοφ, αποδεικνύουν ότι υπήρχε επικοινωνία και συνεργασία, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Πριν από τους χαιρετισμούς των δυο πρωθυπουργών στη συνοριακή διάβαση, εκτελέσθη αγιασμός από τους μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα και Φιλιππουπόλεως Νικόλαο, με τους δυο ιερωμένους να τονίζουν σε σύντομο χαιρετισμό τους, τις δυνατότητες που δίνει η Ορθοδοξία για συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών και αντάλλαξαν προσκλήσεις για συλλείτουργο στους αντίστοιχους καθεδρικούς ναούς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο δήμαρχος του Ζλάντογκράντ ο οποίος εξήρε τη σημασία του ανοίγματος της διάβασης και υπενθύμισε τη μακραίωνη επικοινωνία μεταξύ των δυο λαών.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια σύντομη στάση στις Θερμές, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Μύκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ματαζί Τσετίν και Αχμέτ Χατζηοσμάν και η πρώην υποψήφια για την υπερνομαρχία Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν.

Ο πρωθυπουργός είχε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για τα σχέδια που εκπονούν οι τοπικοί παράγοντες σε σχέση με την εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών κοιτασμάτων της περιοχής και είπε ότι θα οργανώσει κανονική επίσκεψη στην περιοχή.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν στη συνέχεια διμερή συνάντηση και αργότερα ο κ. Μπορίσοφ παρέθεσε γεύμα στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και οι υφυπουργοί Γιώργος Πεταλωτής, Γιάννης Μαγκριώτης και Μάρκος Μπόλαρης.