Skip to main content

Εγκαίνια της έκθεσης «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια»

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (9/01/10) στην Κωνσταντινούπολη τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια» που οργάνωσε το Ελλη
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  κ. Βαρθολομαίου έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (9/01/10) στην Κωνσταντινούπολη τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια» που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμου  Beyoglu της Πόλης στο πλαίσιο του αφιερώματος του δήμου «2010 Διαπολιτισμικός Διάλογος».

Η πρωτοφανής προσέλευση του κοινού στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου, στον πολύβουο και διάσημο πεζόδρομο της οδού Ιστικλάλ, κράτησε την έκθεση ανοιχτή έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Πλήθος κόσμου, νέοι στη συντριπτική πλειοψηφία, «εισέβαλε» ασταμάτητα στο χώρο και συχνά δημιουργούσε το αδιαχώρητο.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη έτυχε θερμής υποδοχής από το νεανικό πολυπολιτισμικό πλήθος και από τους διοργανωτές. Την επίσημη ελληνική πλευρά, την οποία εκπροσωπούσαν ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Φώτιος Ξύδας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλης Μπουρνόβας. Τις τουρκικές δημοτικές αρχές με επικεφαλής τον δραστήριο δήμαρχο του Beyuglu Αχμέτ Μισπάχ Ντεμιρκάν.

Ο κ Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στην έκθεση από την επιμελήτρια κ. Μαγδαλένα Μιχαηλίδου και συνομίλησε με τους φωτογράφους Στέλιος Ευσταθόπουλος (Ελλάδα), Βιρτζίλ Μλέσσνιτσα (Ρουμανία), Ίμρε Σάμπο (Σερβία), Μίλομιρ Κοβάτσεβιτς (Βοσνία), Τιμουρτάς Ονάν (Τουρκία).

Κοινό θέμα των ομιλιών και των τριών επισήμων ήταν η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των χωρών και η ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Εξίσου εντυπωσιακή υπήρξε και η συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα «Η σύγχρονη φωτογραφία και η συνεργασία στα Βαλκάνια» που οργανώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2010 από το δήμo Βeyoglu στο πλαίσιο της έκθεσης με τη συμμετοχή φωτογράφων της έκθεσης.