Skip to main content

Αίγυπτος: Εκρήξεις βομβών σε χριστιανικές εκκλησίες - 47 νεκροί (vid)

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, ενώ η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Τουλάχιστον 47 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν και περίπου 150 τραυματίστηκαν σήμερα από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10:00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Η δεύτερη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε χριστιανική εκκλησία Κοπτών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αυτή τη φορά στο προαύλιο της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έξω από την εκκλησία ανατινάχθηκε ένας καμικάζι αυτοκτονίας, ο οποίος ήθελε να μπει μέσα στην εκκλησία, όπου βρίσκονταν δεκάδες πιστοί και να πραγματοποιήσει εκεί το σχέδιό του. Όμως ένας αστυνομικός που βρισκόταν εκεί αντιλήφθηκε πως ήταν ύποπτος και τον εμπόδισε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και αυτός, όταν ο άντρας ανατινάχθηκε.

Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται συνολικά τρεις αστυνομικοί, ένας από τους οποίους ήταν ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.

Η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Οι δύο επιθέσεις, που έγιναν λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάλεσε τους οπαδούς του να βάλουν στο στόχαστρο των επιθέσεών τους χριστιανούς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. 'Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου μέχρι σήμερα.

Η στιγμή της πρώτης έκρηξης καταγράφηκε σε βίντεο που τραβήχτηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας, ενώ σε ένα άλλο βίντεο καταγράφηκαν οι πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη.

Δείτε τα βίντεο: