Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης - Θεωρούνταν ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού

Ο Σερντάρης είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία εντός και εκτός Ελλάδας και ήταν συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο»

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ο σπουδαίος σκηνοθέτης, Βαγγέλης Σερντάρης.

H Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με απέραντη θλίψη, ανακοίνωσε την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και παραγωγού, επίτιμο μέλος της με σημαντικό, επώνυμο και δημιουργικό έργο.

Ήταν διεθνής σκηνοθέτης με πλούσιο έργο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει πολλά βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σημαντικότερες ταινίες του είναι η «Ληστεία στην Αθήνα» (1969) ένα καταπληκτικό φιλμ νουάρ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΣ, το «Θερμοκήπιο» (1985), «Η Βασιλική» (1997), «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» (2001). Ήταν συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο».
Ο Σερντάρης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε Φελίνι της Ελλάδος.

Ανήκε στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, γενιά που έβγαλε ονόματα όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός , Κώστα Βρεττάκος κ.ά.
Στήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διεκδικήσεις του σωματείου, ενώ ήταν πάντα δίπλα στους νέους σκηνοθέτες. Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μείνει αξέχαστη στην ΕΕΣ, όπως αναφέρει, και τον αποχαιρετά με μεγάλη ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Πηγή: iefimerida