Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή η Θεσσαλονικιά πιανίστα Νόρα Λουκίδου, πρώην διευθύντρια του ΚΩΘ

Υπηρέτησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως κορυφαία Α', ενώ εμφανίστηκε πολλές φορές ως σολίστ, όπως και με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες

Έφυγε από τη ζωή η Θεσσαλονικιά πιανίστα Νόρα Λουκίδου, που επί σειρά ετών υπηρέτησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως κορυφαία Α', ενώ εμφανίστηκε πολλές φορές με την ΚΟΘ ως σολίστ, όπως και με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες. Παράλληλα, για δύο χρόνια είχε αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. 

Με αυτή στο πιάνο και με τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη μαέστρο, κυκλοφόρησε το 1970 και ο πρώτος δίσκος της Κ.Ο.Θ. στις Η.Π.Α. μάλιστα, από τον J.L. Mill, με έργα Rachmaninoff και McDowell.

To βιογραφικό της

Η Νόρα Λουκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη της κυρίας Ίντας Μαργαρίτη και αργότερα του Αθανασίου Κοντού, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της παμψηφεί με «Άριστα», καθώς και το Α’ Βραβείο. Κέρδισε το Α’ Βραβείο Πιάνου στον Α’ Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της «Τέχνης» και, με υποτροφία, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, κοντά στον διάσημο καθηγητή πιάνου της “Royal Academy of Music”, Harold Craxton.

Το πλούσιο ρεπερτόριό της, καλύπτει όλη τη γκάμα της πιανιστικής τέχνης, με έργα κλασσικών, ρομαντικών, μοντέρνων και σύγχρονων συνθετών, για σόλο πιάνο αλλά και ορχήστρα. Στις εμφανίσεις της σε ατομικά ρεσιτάλ, καθώς και ως σολίστ με ορχήστρες, παρουσίασε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμφανίσθηκε κατ’ εξακολούθηση ως σολίστ με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ., τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., καθώς και με ορχήστρες εγχόρδων με διαπρεπείς Έλληνες και ξένους μαέστρους.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις σημαντικές συνεργασίες της υπήρξαν οι: ο ιδρυτής της Κ.Ο.Θ., Σόλωνας Μιχαηλίδη,ς Γιώργος Θυμής, Κοσμάς Γαλιλαίας, Βύρωνας Κολάση, Ανδρέας Παρίδης, Θεόδωρος Βαβαγιάννης, Αλέκος Συμεωνίδης, Λεωνίδας Ζώρας, Δημήτρης Αγραφιώτης, John Lubbock, Kurt Woess, Jonescu – Galati, Eliodor Rau, Sayard Stone, Wermer Marihart, Fournie Karol Struja και άλλους.

Εμφανίσθηκε κατ’ επανάληψη σε πολλές συναυλίες ως σολίστ στη Ρουμανία, με τις συμφωνικές ορχήστρες “Filarmonica de StatArad”, “G. Dima Brasou”, “Filarmonia Hungarica”. Σε αφιέρωμα στον συνθέτη Βασ. Θεοφάνους, παρουσίασε, επίσης στα «Δημήτρια», όλα τα έργα του, τα οποία ηχογραφήθηκαν ειδικά για CD. Υπήρξε ιδρύτρια του “Trio” Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δράση, η Νόρα Λουκίδου όλα αυτά τα χρόνια, δίδαξε ως Τακτική Καθηγήτρια Έδρας του πιάνου στο Κ.Ω.Θ., κατέχοντας, επίσης, τη θέση του Μουσικού (Κορυφαίας Α’) της Κ.Ο.Θ.

Ήταν τακτικό Μέλος, ακόμη, της Κριτικής Επιτροπής των διαγωνισμών πιάνου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. στην Αθήνα και Μέλος της Οργανωτικής και Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες της Δ.Ε.Θ.

Η Νόρα Λουκίδου τιμήθηκε από τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαίν», ανέλαβε για δύο χρόνια την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου.