Skip to main content

Ευθύνες σε γιατρούς για υπερσυνταγογράφηση στο Ιπποκράτειο

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας εντόπισε ενδείξεις ενοχής για γιατρούς του Αιμορροφιλικού Κέντρου του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.

Ενδείξεις ενοχής για γιατρούς του Αιμορροφιλικού Κέντρου του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Στο σχετικό πόρισμα που  διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση περιγράφεται υπερσυνταγογράφηση ακριβών ιατρικών σκευασμάτων για αιμορροφιλικούς, με οικονομική  ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο κ. Ζήσης ζητεί από τους επιθεωρητές υγείας να καταθέσουν ανωμοτί οι τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί που διοικούν το Αιμορροφιλικό Κέντρο και να υπολογιστεί η ζημιά που υπέστη το δημόσιο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι στα φύλλα νοσηλείας των αιμορροφιλικών καταγραφόταν η θεραπεία με συγκεκριμένη ποσότητα φαρμάκων ενώ διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιοι γιατροί του Κέντρου παρήγγειλαν τριπλάσιες ποσότητες, από το φαρμακείο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, για τους ίδιους ασθενείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενή για τη θεραπεία του οποίου παραγγέλθηκαν φάρμακα συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια.

Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε με παραγγελία του προηγούμενου εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλου που είχε δεχτεί επώνυμη καταγγελία γιατρού. Έκανε λόγο για διασπάθιση κρατικών κονδυλίων, αναφέροντας ότι το κόστος λειτουργίας του Αιμορροφιλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανήλθε μεσοσταθμικά στα 14,5 εκατ. ευρώ/χρόνο, την τελευταία πενταετία, ενώ το ανάλογο κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών κοστίζει γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ/ χρόνο.