Skip to main content

Έφτασε η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή

Στην πρωτεύουσα της Αϊτής βρίσκεται από χθες η αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοηθείας προς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, με 50 τόνους φαρμακευτικό υλικό και επισιτιστική βοήθεια.
Στην πρωτεύουσα της Αϊτής βρίσκεται από χθες η αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοηθείας προς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. Η αποστολή, που ξεκίνησε από την Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, μετέφερε 50 τόνους φαρμακευτικό υλικό και επισιτιστική βοήθεια.

 Περιελάμβανε δε και στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έφτασαν στο Πόρτ Ο Πρένς για να ενισχύσουν το έργο των ελληνικών ομάδων που ήδη βρίσκονται εκεί. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Αϊτης με εκπροσώπους των Ελληνικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μετά το σεισμό και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης παραμονής του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο ο κ. Κουβέλης μετέβη στις προσωρινές εγκαταστάσεις της Αϊτινής Κυβέρνησης, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.


Ο κ. Κουβέλης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αϊτής Ζαν Μαξ Μπελρίβ, στον οποίο επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και εξήγησε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, μέσω της διάθεσης πόρων για επισιτιστική βοήθεια μέσω και της κινητοποίησης ελληνικών ΜΚΟ και της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Υφυπουργό για τη βοήθεια, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική σε μια κρίσιμη φάση της προσπάθειας ανακούφισης των πληγέντων, παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στη χώρα του και εξήγησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του για τις επόμενες φάσεις ανασυγκρότησης της χώρας, που κινούνται στους άξονες της στέγασης των 3 εκατ. αστέγων, παροχής ιατρικής φροντίδας και δημιουργίας βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης, αλλά και βασικών κοινωνικών παροχών υγείας και παιδείας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και εκείνος στην ιστορική σχέση Ελλάδας-Αϊτής. Ο Σπ. Κουβέλης συναντήθηκε και με τον Αρχηγό της αντιπολίτευσης Βιτόρ Μπενουά, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο κ. Κουβέλης μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, και συζήτησε τις άμεσες ανάγκες στήριξης της Αϊτής και τις πιο ενδεδειγμένες κατευθύνσεις παροχής αναπτυξιακής βοήθειας στο άμεσο μέλλον. Τέλος, ο κ. Κουβέλης είχε δεκάλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής, κ. Ρενέ Πρεβάλ, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Εξωτερικών Μαρί Μισέλ Ρεϊ.

 Ο Πρεβάλ εξέφρασε τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλου του Αϊτινού λαού για την ελληνική βοήθεια, ενώ η κα Ρέι και ο Έλληνας Υφυπουργός έκαναν κοινές δηλώσεις σε τοπικά, ελληνικά, και διεθνή ΜΜΕ. Η Ελληνική αποστολή αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, μετά από υποχρεωτική, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Αεροπορικού Οργανισμού, στάση στον Έγιο Δομίνικο.

Θα μεταφέρει στην Ελλάδα και έναν επαναπατριζόμενο Έλληνα πολίτη, μόνιμο κάτοικο της Αϊτής τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στον Έγιο Δομίνικο, ο Υφυπουργός κ. Κουβέλης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στον Άγ. Δομίνικο Εδουάρδο Μέχια, προκειμένου να του παραδώσει δύο κιβώτια με βιβλία, εποπτικό υλικό και αντίγραφα εκθεμάτων από Ελληνικά Μουσεία, για το μουσείο Ελληνισμού που λειτουργεί στον Έγιο Δομίνικο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης είχε επισκεφτεί το μουσείο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μετάβασής του στον Άγ. Δομίνικο τον Δεκέμβριο του 2009 και είχε δεσμευτεί για την αποστολή υλικού, ώστε να στηριχτεί από την Κυβέρνηση η προσπάθεια.