Skip to main content

Έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 262 πρόσφυγες (φωτο)

Κατέφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες - Μεταφέρθηκαν από την Καβάλα με έξι λεωφορεία - Θα εγκατασταθούν στην αποθήκη 18

Έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα πρώτα λεωφορεία με Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες και μετανάστες από την Καβάλα.

Συγκεκριμένα, 262 πρόσφυγες (αναμένονταν συνολικά 450) αφίχθησαν χθες στο λιμάνι της Καβάλας, από όπου, με έξι λεωφορεία, μεταφέρθηκαν σήμερα στον ΟΛΘ και θα εγκατασταθούν στην αποθήκη 18, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες προεργασίες για την υποδοχή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια στάθμευσης έξω στα διόδια της Μουσθένης, δεν θέλησαν να επιβιβαστούν και πάλι στα λεωφορεία και αποχώρησαν αυτοβούλως από το σημείο ξεκινώντας πεζή προς άγνωστη κατεύθυνση, πιθανώς την Ειδομένη. Παράλληλα, 47 παράτυποι μετανάστες αναχώρησαν για το Παρανέστι Δράμας, ενώ 26 ακόμη μεταφέρθηκαν με κλούβες της ΕΛΑΣ στην παλιά σχολή αστυφυλάκων της Ξάνθης.

Οπως διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Μέλλιος, οι πρόσφυγες θα μπορούν να βγαίνουν από τον χώρο από τις πύλες 10 και 11, αφήνοντας προηγουμένως το καρτελάκι με τα στοιχεία τους που θα τους παραχωρηθεί.

«Δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στους χώρους του λιμανιού, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του αλλά θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν από τις συγκεκριμένες πύλες» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει το χρονικό διάστημα παραμονής τους.

Εξήγησε, ακόμη, ότι οι δύο αποθήκες είναι συνολικής χωρητικότητας 700 ατόμων αλλά προς το παρόν, θα χρησιμοποιηθεί μόνο η 18, όπου θα στεγαστούν οι οικογένειες, ενώ τα μεμονωμένα άτομα θα μείνουν σε σκηνές του στρατού, ο οποίος μάλιστα θα αναλάβει και τη σίτιση.

Στους πρόσφυγες θα παραχωρηθούν υπνόσακοι και κουβέρτες και η πρόσβαση στην αποθήκη δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν είναι διαπιστευμένοι.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει έγκαιρα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρρυθμίσεις, σε εργασίες συντήρησης και προσαρμογής στην 3η προβλήτα και στις αποθήκες 18 και 21, ώστε το λιμάνι να μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους αναγκαίους χώρους υγιεινής των προσφύγων καθώς και τις διόδους εισόδου και εξόδου τους καθώς και τον έλεγχο τους (δείτε φωτο από τους χώρους εδώ)

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων ομάδων ώστε να είναι απρόσκοπτη η παραμονή και η ικανοποίηση των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Οι επιλεγμένοι χώροι και προβλήτα είναι εκτός Ελευθέρας Ζώνης, μακράν του επιβατικού σταθμού δεν επηρεάζουν τη λειτουργία και τις εργασίες του Εμπορικού και Επιβατικού Λιμένα και έχουν άμεση πρόσβαση στους Κεντρικούς Οδικούς άξονες (Πύλες 10 και 11).

Στη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ Κων/νος Μέλλιος, οι εκπρόσωποι  της κας Υπουργού ΜΑΘ, ο Γεν. Γραμματέας Δήμου Θεσσαλονίκης κος Ψαρράς Θωμάς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Καλυψώ Γούλα, εκπρόσωπος στρατιωτικής, αστυνομικής και λιμενικής αρχής, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, ο ιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου της Ο.Λ.Θ ΑΕ.