Skip to main content

Εφτά λεπτά αδράνειας γκρέμισαν το όνειρο

Μέσα σε εφτά λεπτά το όνειρο της πρόκρισης επί του Άγιαξ γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος. Τα γκολ των Σουάρες, Ντε Γιονγκ και Λίντγκρεν σκότωσαν τον ΠΑΟΚ που σκόραρε τρις με Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη και
Κι όμως, εφτά αναθεματισμένα λεπτά ήταν αρκετά... Εφτά λεπτά... υπνηλίας, εφτά λεπτά που «χωρούσαν» τρεις στιγμές αδράνειας, εφτά λεπτά που αρκούσαν για να στερήσουν από τον ΠΑΟΚ το όνειρο της πρόκρισης απέναντι στην ιστορικότερη ομάδα του πλανήτη. Εφτά λεπτά, όμως, που σε τελική ανάλυση έφεραν στο φως τα τεράστια αμυντικά κενά του Δικεφάλου που τόσο καλά είχαν καμουφλαριστεί από τη δυστοκία των Ολλανδών στο πρώτο παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ, προσπάθησε εξαρχής να διατηρήσει τον Άγιαξ μακριά από την εστία του. Τον βασικό στόχο πλαισίωνε η σαφής οδηγία πλήρους εκμετάλλευσης της ταχύτητας των Σαλπιγγίδη και Βιεϊρίνια. Ένα σουτ του Λίντγκρεν λίγο πριν το δεκάλεπτο βρήκε σε εγρήγορση τον Κρέσιτς, πριν οι οδηγίες εφαρμοστούν στην εντέλεια. Στο 14΄, ο Σαλπιγγίδης κινήθηκε αστραπιαία στο λάθος του Φαν ντερ Βιλ, αλλά νικήθηκε από τον Στεκέλενμπουργκ που μπλόκαρε την μπάλα αφότου τα3/4 αυτής είχαν περάσει τη γραμμή. Στο επόμενο λεπτό, όμως, μια κομπίνα βγαλμένη από τα σεμινάρια της περσινής σεζόν έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ, σηκώνοντας την Τούμπα και ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη στο πόδι. Ο Σορλέν εκτέλεσε το φάουλ, ο Βιεϊρίνια πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, προτού οι Ολλανδοί το αντιληφθούν, έπιασε στο σωστό τάιμινγκ την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στη γωνία της εστίας του Ολλανδού πορτιέρο, φέρνοντας τον Δικέφαλο ακόμη πιο κοντά στους... ομίλους, είτε πρόκειται για Champions League, είτε για Europa League. Μάλιστα, ο βιρτουόζος Πορτογάλος έφτασε στο 28΄ μια ανάσα από το 2-0, αλλά, αφού πέρασε σαν σταματημένο τον Ανίτα, νικήθηκε από τον Στεκέλενμπουργκ. Ο Άγιαξ προσπάθησε να απάντησει, αλλά η ανούσια υπεροχή του δεν του επέτρεψε να απειλήσει τον Κρέσιτς, πλην της φάσης του 41΄, όταν ο Σουλεϊμάνι σούταρε άστοχα από ευνοϊκή θέση.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε, όμως, με τον χείριστο δυνατό τρόπο. Μπουσαϊντί και Τσιρίλο δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τον Σουάρες και ο Ουρουγοουανός σταρ έγραψε στο 48΄ το 1-1. Σαν να μην έφτανε αυτό, δύο λεπτά αργότερα, η εμφανής αμυντική ασυνεννοησία που είχε διαγνωσθεί (αλλά δεν είχε διορθωθεί) και στο πρώτο μέρος επέτρεψε στον Σουάρες να μπει ανενόχλητος στην περιοχή και να σεντράρει παράλληλα, με τον Ντε Γιονγκ να προλαβαίνει τον Κοντρέρας και να γράφει με προβολή το 1-2. Το κακό, μάλιστα, τρίτωσε στο 55΄, με την μπάλα να ξεγελά τον Κρέσιτς και να καταλήγει στα δίχτυα από την εκτέλεση φάουλ του Λίντγκρεν. Ένα καταραμένο επτάλεπτο, ήτοι επτα λεπτά... υπνηλίας, έφταναν και περίσσευαν για να γκρεμίσουν ότι έχτιζε ο ΠΑΟΚ επί (90+45=) 135 λεπτά. Παρ΄ ολ΄ αυτά, αυτή η ομάδα δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα. Έτσι, στο 56΄, η δεύτερη ασίστ του Σορλέν είχε αποδέκτη τον “Σάλπι”, ο οποίος συνδύασε με γκολ την επανεμφάνισή του στην Τούμπα. Η πρωτόγνωρη, όμως, αμυντική αστάθεια του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα της τελευταίας τριετίας, “κρέμασε” τον ΠΑΟΚ στην κρισιμότερη -ίσως- αναμέτρηση της ιστορίας του. Τα παιδαριώδη λάθη, τα οποία καμουφλαρίστηκαν από την εύνοια της τύχης στο πρώτο παιχνίδι, κόστισαν ακριβά και αυτό μαρτυρούν τα τρία γκολ παθητικό μέσα σε δέκα λεπτά από την έναρξη του δευτέρου μέρους. Οι επιθετικοί του Άγιαξ συνέχιζαν να κάνουν... υγιεινό περίπατο στην ασπρόμαυρη περιοχή, με τον Σουάρες να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι στο 71΄. Παρ΄ όλ΄ αυτά, μια επέλαση του Μπουσαϊντί στο  77΄ απέφερε ένα πέναλτι, με τον Ίβιτς να παίρνει φόρα από τα 11βήματα, προκειμένου να εκτελέσει  την εσχάτη των ποινών. Ο Σέρβος σούταρε με δύναμη στη μέση, αλλά ο Στεκέλενμπουργκ έδιωξε με τα πόδια. Ένα μακρινό σουτ του σκόρερ της πρώτης αναμέτρησης δε βρήκε στόχο, ενώ ο Στεκέλενμπουργκ στέφθηκε νικητής και στη φάση του 88΄΄, πέφτοντας έγκαιρα στα πόδια του Σαλπιγγίδη. Παρ΄ ολ΄ αυτά, ο ΠΑΟΚ συνέχισε να προσπαθεί και έσωσε τα προσχήματα με τον Ίβιτς να ισοφαρίζει σε κενή εστία μετά την προσπάθεια του Σαλπι, αλλά δεν κατάφερε κάτι περισσότερο.

Όπως και να΄ χει, η παλικαριά, η τιτάνια προσπάθεια και οι επιθετικές αρετές που έδειξε η ομάδα σκόνταψαν στην αμυντική ανέπαρκεια που επέδειξε ο Δικέφαλος. Ο ΠΑΟΚ έφτασε μια ανάσα από τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας, αλλά, τελικά, ήπιε το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού. Η αμυντική γραμμή, που ήταν σήμα κατατεθέν του Δικεφάλου την περασμένη χρυσή διετία, πρόδωσε την κρίσιμη στιγμή την ομάδα. Ο Τσιρίλο ήταν σίγουρα σε άλλο γήπεδο, ο Κοντρέρας δεν μπόρεσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο Μπουσαϊντί αποδείχτηκε ανέτοιμος και με τρια γκολ παθητικό η ασπρόμαυρη μοίρα δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Κρίμα ναι, άδικο ίσως, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ΠΑΟΚ έφτασε ξανά στο πηγάδι και δεν ήπιε νερό. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία, έστω και στο Europa League, και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Θεού θέλοντος και... άμυνας επιτρέποντος ο ΠΑΟΚ μπορεί...