Skip to main content

Έφοδος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ

Από τη ΔΕΗ ζητήθηκε να δώσουν όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με το πώς διαμόρφωσε η Επιχείρηση την Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική).

Ξαφνική έφοδο σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, κατόπιν καταγγελίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού στην αγορά, ειδικά στις ίδιες ακριβώς, ημέρες που το σύστημα αντιμετώπισε πρόβλημα επάρκειας.

Από τη ΔΕΗ ζητήθηκε να δώσουν όλα τα στοιχεία τα οποία  έχουν να κάνουν με το πώς διαμόρφωσε η Επιχείρηση την Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρική), καθώς και με το πως αυτή επηρεάζεται από τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ όσον αφορά την συμμετοχή τους ή μη, δίκτυο, σε συγκεκριμένους χρόνους.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, κατήγγειλε πρόσφατα χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΔΕΗ για το συγκεκριμένο περιστατικό, λέγοντας ότι «Η ΔΕΗ λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων».

Ο έλεγχος ξεκίνησε την Τρίτη και, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, «η διοίκηση της Επιχείρησης σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1.2.2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής».

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχολίασαν πως η έρευνα της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού στα γραφεία της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δεν έχει να κάνει με ανοιχτά θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβάλλονται, και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.