Skip to main content

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά μεικτό συνεργείο με μηχάνημα x-ray πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Β' Τελωνείο, παρουσία του υφυπουργού Επικρατείας.

Αιφνιδιαστικό έλεγχο πραγματοποίησε σήμερα στο Β' Τελωνείο Θεσσαλονίκης εντός του λιμανιού μεικτό κλιμάκιο ελέγχου, παρουσία του υφυπουργού Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, που είναι αρμόδιος και για θέματα διαφθοράς και λαθρεμπορίου. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο μάλιστα συγκροτήθηκε για πρώτη φορά και πραγματοποίησε τον έλεγχο με σύγχρονο μηχάνημα x-ray, που μεταφέρθηκε από τον Πειραιά.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Κουίκ ανάλογο μηχάνημα θα αποκτήσει σύντομα και η Θεσσαλονίκη, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ελέγχου εκατοντάδων containers σε κάθε βάρδια.

Ο κ. Κουίκ συναντήθηκε πριν από λίγο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα της Περιφέρειας, αλλά και αρμοδιότητας του υφυπουργού.

Κεντρικό θέμα ήταν η παύση πληρωμών στα έργα του ΕΣΠΑ, η καθυστέρηση στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), το μεταναστευτικό, με έμφαση τα προβλήματα από το κύμα μεταναστών στην Ειδομένη του Κιλκίς, αλλά και τα ζητήματα πάταξης του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου σε πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα και αγαθά.

«Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για δεύτερη συνεχή χρονιά (το 2014) κατατάχθηκε πρώτη σε όλη την Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν 'παγώσει' πολύ σημαντικά έργα υποδομής, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα και απειλούνται πλέον με απένταξη. Ζήτησα και τη δική του συνδρομή ώστε η κυβέρνηση να άρει αυτό το καθεστώς της παύσης πληρωμών, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει να λαμβάνει περισσότερα από 40 εκ. ευρώ για έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί. Πλέον τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης για το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα προετοιμασίας και είναι έτοιμη να εντάξει έργα στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Μέσα στο καλοκαίρι έγινε και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΣΕΣ 2014 – 2020, πλην όμως οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και με ευθύνη της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαθεί και ο δεύτερος χρόνος για την υλοποίηση του Προγράμματος, το οποίο αποτελεί και τον κύριο αναπτυξιακό μοχλό για το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη χώρα».

 

Ο Τέρενς Κουίκ με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας



Ο κ. Κουίκ είπε ότι «η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ θα γίνει αμέσως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία με τους θεσμούς, με το τριετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση ενώ αναμένεται και το εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ. Ως μέλος και της Διυπουργικής Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα για την ανταπόκρισή του στον αγώνα που κάνουμε και να επισημάνω ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ένα νέο μικτό κλιμάκιο ελέγχων, που έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Β' Τελωνείο εντός του λιμανιού, με x-ray μηχάνημα που μεταφέρθηκε από τον Πειραιά. Σύντομα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το δικό της x-ray μηχάνημα, που δίνει τη δυνατότητα ελέγχου εκατοντάδων containers σε μια βάρδια. Μιλήσαμε επίσης για το παρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες».

Μεταναστευτικό

«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη μεταναστευτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Έχουμε σημαντικότατα προβλήματα στην Ειδομένη, η οποία δεν είναι καν πύλη επίσημης διέλευσης μεταναστών και είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα να συμβάλουμε όλοι στην αξιοπρεπή αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι φτάνουν στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Παιονίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως απαιτείται και η ενεργός συνδρομή της κυβέρνησης, η οποία έχει και την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής και δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Know how από Γαλλία

Ο κ. Κουίκ τόνισε επίσης ότι έπειτα από συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου, παρουσία του ιδίου και της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στη Γαλλία με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να γίνουν προσαρμογές στην ελληνική νομολογία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων έχουν παράνομες ή μη δηλωμένες καταθέσεις στο εξωτερικό. «Οι Γάλλοι μόνο πέρσι κατόρθωσαν να εξοικονομήσουν 2 δισ. ευρώ από όσους έβγαλαν αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Δε θα προσφέρουμε σε κανέναν την παραμικρή αμνηστία», επισήμανε ο κ. Κουίκ.