Skip to main content

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το χρέος δεν μπορεί να λυθεί αμέσως

Υπογράμμισε πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της οικονομίας από μια προβληματική και υπέρ δανεισμένη σε μια κανονικότητα

Στόχος να βγαίνει η χώρα στις αγορές, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, που έχουν υψηλό χρέος , είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ενημέρωση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι αναμένεται αναπτυξιακό σχέδιο για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο εάν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε ότι το χρέος δεν μπορεί να λυθεί αμέσως, καθώς και ότι η μετάβαση σε μια κανονικότητα χρειάζεται χρόνο, ωστόσο συμπλήρωσε πως είμαστε σε τροχιά ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Υπογράμμισε επίσης πως για την ελληνική πλευρά παραμένει ο στόχος της μετάβασης της οικονομίας από μια προβληματική και υπέρ δανεισμένη σε μια κανονικότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει απόφαση με την οποία θα συμφωνεί απόλυτα και το ΔΝΤ.

Αυτή η απόφαση, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσει σήμα στις αγορές και μπορεί να λύσει τα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σημαντική υποστήριξη από πολλούς ομολόγους του στο προηγούμενο Eurogroup και για αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το θέμα του παγώματος των συντάξεων το 2022, ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το χρέος στις 15 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτηθείσα από αρκετούς συναδέλφους της τι σημαίνει η απαίτηση του ΔΝΤ να εκλείψει από την αιτιολογική έκθεση η 21η Αυγούστου ως ημερομηνία επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως νομικά δεν αλλάζει τίποτα και θα ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.