Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος Ρόμαν Χέρτσογκ

Ο Χέρτσογκ ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας μετά την Επανένωση και σε αυτόν οφείλεται η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Η εκλογή του Ρόμαν Χέρτσογκ στην Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν επεισοδιακή, παρά τον συμβολικό χαρακτήρα του αξιώματος. Εξελέγη, κατ' εξαίρεση της πρακτικής που ίσχυε ως τότε, μετά από τρεις ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή. Ήταν η δεύτερη επιλογή του CDU μετά τον τότε πρωθυπουργό της Σαξονίας Στέφεν Χάιτμαν. Ο ίδιος όμως είχε δηλώσει ότι «όσοι δεν θα τον ψήφιζαν θα το μετάνιωναν». Πράγματι η δήλωσή του αυτή έμελλε να επαληθευθεί, μιας και ο Χέρτσογκ επιτέλεσε τα προεδρικά καθήκοντα με παραδειγματικό τρόπο.

Αφοσίωση στους νόμους και τη δικαιοσύνη

Ο Χέρτσογκ γεννήθηκε στη Βαυρία το 1934 και ακολούθησε σπουδές στη Νομική. Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος το 1970 και έκτοτε ήταν πάντα πολιτικά ενεργός. Το 1983 εξελέγη δικαστής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης και από το 1987 έως το 1994 ήταν πρόεδρος της ολομέλειας του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου. Διακρίθηκε για την πίστη και προσήλωσή του στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου καθώς και στην προώθηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη Γερμανία. Αυτές τις αρχές συνέχισε να τηρεί και κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.

«Με ειδικές γνώσεις, σοφία και μια τεράστια εμπειρία ζωής, αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για την πατρίδα μας και για ένα ελεύθερο Σύνταγμα», ανέφερε ο νυν πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ για τον Ρόμαν Χέρτσογκ σε σημερινό του μήνυμα. Η Γερμανία έχασε έναν πολύ αγαπητό πρόεδρο, ανέφερε σε δικό της μήνυμα η καγκελάριος Μέρκελ, εξαίροντας μάλιστα τις ποιότητες του χαρακτήρα του, όπως το χιούμορ και την ταπεινοφροσύνη του.

Αποδοχή της γερμανικής ενοχής

Ως πρόεδρος, εκπροσωπώντας τη χώρα στο εξωτερικό, δε δίστασε να μιλήσει ευθαρσώς για την ευθύνη της Γερμανίας για τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1994 ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στη Βαρσοβία.

«Σας ζητώ συγνώμη για όλα όσα πάθατε από τη Γερμανία» είχε πει χαρακτηριστικά. Με τη συναίνεση όλων των γερμανικών κομμάτων ο Χέρτσογκ ήταν εκείνος που καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος την 27η Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο Ρόμαν Χέρτσογκ πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών.

 

Πηγή: Deutsche Welle