Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν

Ο Μίλος Φόρμαν υπέγραψε μεγάλες επιτυχίες όπως οι ταινίες «Αμαντέους» και «Στη φωλιά του κούκου». Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, σε ηλικία 86 ετών. 

Ο Φόρμαν υπέγραψε μεγάλες επιτυχίες όπως οι ταινίες «Αμαντέους» και «Στη φωλιά του κούκου».

Ποιος ήταν ο Μίλος Φόρμαν

Ο Φόρμαν είχε γεννηθεί στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας (σημερινή Τσεχία). Η μητέρα του, που ονομαζόταν Άννα, διηύθυνε ένα θερινό ξενοδοχείο, και ο πατέρας του, Ρούντολφ Φόρμαν, ήταν καθηγητής. Ο πατέρας του συνελήφθη να διανέμει απαγορευμένα βιβλία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και πέθανε στο Μπούχενβαλντ το 1944, ενώ η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του και αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας.

Ο Φόρμαν σκηνοθέτησε αρκετές τσέχικες κωμωδίες στην Τσεχοσλοβακία. Ωστόσο, το 1968, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοι της από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας εισέβαλαν στη χώρα για να τερματίσουν την Άνοιξη της Πράγας, αυτός βρισκόταν στο Παρίσι, όπου διαπραγματευόταν την παραγωγή της πρώτης του αμερικανικής ταινίας. Το τσέχικο στούντιο για το οποίο εργαζόταν τον απέλυσε, καθώς ισχυριζόταν ότι είχε φύγει από τη χώρα του παράνομα. 

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνδιευθυντής (με τον πρώην του δάσκαλο Φράντισεκ Ντάνιελ) του τμήματος ταινιών του Κολούμπια. Ένας από τους προστατευόμενους του ήταν ο Τζέιμς Μάνγκολντ, στον οποίο ο Φόρμαν έδωσε συμβουλές σεναριογραφίας.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, άρχισε να σκηνοθετεί στη νέα του πατρίδα, και γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1975 με την ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over the Cuckoo's Nest), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ, που απέσπασε πέντε Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Σκηνοθεσίας. Το 1977 ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ», για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα.

Ακόμη, ο Φόρμαν συμπρωταγωνίστησε με τον Έντουαρντ Νόρτον στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Πιστά Ερωτευμένοι (Keeping the Faith), το 2000, στον ρόλο του σοφού φίλου του προβληματισμένου ιερέα, που υποδυόταν ο Νόρτον.

Το 2006 έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία. Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί. Ο αστεροειδής «11333 Φόρμαν» πήρε την ονομασία του από τον Μίλος Φόρμα