Κυριακή 27 Μαΐου 2018
x

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΡΟΚΦΕΛΕΡ

Γνωστός και ως «Πατριάρχης» της διάσημης οικογένειας, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Pocantico Hills, στη Νέα Υόρκη.

Σε ηλίκια 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο δισεκατομμυριούχος και γόνος της γνωστής οικογένειας, Ντέιβιντ Ροκφέλερ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του, ο Ντέβιντ Ροκφέλερ πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Pocantico Hills, στη Νέα Υόρκη.

Ο «πατριάρχης» όπως τον αποκαλούν των Ροκφέλερ έχει περιουσία πάνω από 3 δισ. δολάρια και ήταν επικεφαλής της τράπεζας Chase Manhattan έως το 1981 μετά από καριέρα 35 ετών

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ περιγράφεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος ως «μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές στον χώρο της φιλανθρωπίας και των οικονομικών, με πολλούς να τον αναγνωρίζουν ως τον τελευταίο των μεγάλων της αμερικανικής οικονομίας».

Ήταν εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, πατριάρχη της γνωστής οικογένειας που ίδρυσε τον πετρελαϊκό κολοσσό Standard Oil.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1915 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ως το νεώτερο από τα έξι παιδιά του Τζον Ντ. Ροκφέλερ Τζούνιορ, και μεγάλωσε σε κύκλους της υψηλής κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σπουδές που έλαβε ήταν στα καλύτερα πανεπιστήμια, ανάλογες της κοινωνικής του καταγωγής: Πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1936, μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, στο London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το 1950 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά. Εργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης Φιορέλο Λαγκουάρντια και στο υπουργείο Άμυνας.

Πέντε μήνες μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, ο γόνος της δυναστείας των Ροκφέλερ κατετάγη εθελοντικά στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στις βάσεις της Βόρειας Αμερικής και της Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, εισήλθε στον τραπεζικό τομέα και αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της Chase National ανεβάζοντας την κερδοφορία της. Το 1955 θα επιβλέψει τη συγχώνευση της Chase National και της Bank of Manhattan, σε μια κίνηση που θα γεννήσει τον τραπεζικό όμιλο που είναι σήμερα γνωστός ως JPMorgan Chase Bank. Το 1969 βρίσκει τον Ροκφέλερ διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1981, ως η κορυφαία προσωπικότητα του τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως, με ευρύτατες γνώσεις στους τομείς της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων.

Παντρεύτηκε το 1940 με τη Μάργκαρετ -Πέγκυ- Μακ Γκραθ, με την οποία έζησε μαζί 56 χρόνια, μέχρι το θάνατο της το 1996. Μαζί απέκτησαν δύο γιους και τέσσερις κόρες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ