Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τόμπι Χούπερ

Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου του 1943, στο Όστιν του Τέξας, ο Χούπερ ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής σε κολέγιο και οπερατέρ σε ντοκιμαντέρ.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τόμπι Χούπερ, που έγινε γνωστός από τις ταινίες τρόμου "Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι" ( "The Texas Chain Saw Massacre" ) και "Το πνεύμα του Κακού" ("Poltergeist") πέθανε χθες Σάββατο στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 74 ετών, σύμφωνα με τα αμερικανικά μμε.

Η αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή, όπως αναφέρει το περιοδικό με ειδήσεις από το Χόλιγουντ Variety και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου του 1943, στο Όστιν του Τέξας, ο Χούπερ ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής σε κολέγιο και οπερατέρ σε ταινίες ντοκιμαντέρ, πριν πραγματοποιήσει το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1969, με το "Eggshells", ένα σχεδόν πειραματικό φιλμ γύρω από τις αλλόκοτες εμπειρίες μια παρέας χίπις σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος.

Το 1974 σκηνοθέτησε τον "Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι", από τις πλέον εμβληματικές ταινίες τρόμου. Η προβολή της ταινίας, η οποία κόστισε λιγότερο από 300.000 δολάρια, απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας των σκηνών υπερβολικής βίας, αλλά όπως γράφει το περιοδικό, ήταν μια από τις πιο εμπορικές ταινίες του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου την δεκαετία του 70.

Το 1986 ο Χούπερ σκηνοθέτησε και τη συνέχεια της ταινίας αυτής, τον "Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι Ν.2", που όμως είχε μικρότερη επιτυχία.

Το 1982 σκηνοθέτησε το "Poltergeist", με σεναριογράφο και παραγωγό τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 11 εκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την IMDb, οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων ανήλθαν σε 76,6 εκατ.