Skip to main content

ΕΕ προειδοποιεί Βόρεια Κορέα: Σταματήστε τις πυρηνικές δοκιμές

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάει για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Β. Κορέας. Αντίδραση και από Σούλτς.

Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί "σοβαρή παραβίαση" της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παράγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως μία τέτοια ενέργεια συνιστά επίσης "απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας".

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν "αξιόπιστο και με νόημα" διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να "σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Απαράδεκτη και ανησυχητική χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με δήλωσή του στο Twitter.

«Πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Πιόνγιανγκ και υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής» κατέληξε.