Skip to main content

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κούβας

«Είναι ιστορική ημέρα για τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε η Ιταλίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προς την εξομάλυνση των σχέσεων οδεύουν πλέον και με συμφωνία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κούβα έπειτα από την υπογραφή σύμβασης που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τις επιτυχημένες συναντήσεις εκπροσώπων της Ε.Ε και της Κούβας με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεών τους, έπειτα από επτά γύρους διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές «ανοίγουν» το δρόμο για την εδραίωση πλήρους οικονομικής συνεργασίας και στήριξης προς την Αβάνα.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα παρουσία του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, και της Ιταλίδας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε: «Είναι ιστορική ημέρα για τις διμερείς σχέσεις».

Η συμφωνία, η οποία ακολουθεί εκείνη της αποκατάστασης των σχέσεων της Αβάνας με την Ουάσιγκτον, πρέπει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση της Κούβας και τις Βρυξέλλες.

Η διμερής σύμβαση εδραιώνει τον πολιτικό διάλογο και ορίζει τις παραμέτρους για το εμπόριο και την βοήθεια, αντικαθιστώντας την μονομερή πολιτική που εφαρμοζόταν τα τελευταία 20 χρόνια.