Skip to main content

ΕΕ για πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου: Προτεραιότητά μας οι πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ελέγχους για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας από ρωσική εταιρεία, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής. Κληθείσα να σχολιάσει τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας Άννα Κάισα Ίτκονεν δήλωσε ενήμερη για τα ρωσοτουρκικά σχέδια, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές.

«Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της Επιτροπής» δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι σύμφωνη με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συνθήκη Euratom. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τη Ρωσία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, Μάγια Κοτσίγιανιτς, ανέφερε ότι οι «η Τουρκία έχει ακόμα το καθεστώς υποψήφιας χώρας» και πως οι «προσδοκίες της ΕΕ είναι σαφείς». Συμπλήρωσε επίσης ότι η συνολική αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στην Τουρκία θα περιληφθεί στη σχετική έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αυτόν το μήνα.

Επιτροπή θα προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας από ρωσική εταιρεία, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Κληθείσα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να σχολιάσει τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας Άννα Κάισα Ίτκονεν δήλωσε ενήμερη για τα ρωσοτουρκικά σχέδια, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές.

«Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της Επιτροπής» δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι σύμφωνη με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συνθήκη Euratom.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τη Ρωσία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, Μάγια Κοτσίγιανιτς, ανέφερε ότι οι «η Τουρκία έχει ακόμα το καθεστώς υποψήφιας χώρας» και πως οι «προσδοκίες της ΕΕ είναι σαφείς». Συμπλήρωσε επίσης ότι η συνολική αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εξελίξεις στην Τουρκία θα περιληφθεί στη σχετική έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αυτόν το μήνα.