Skip to main content

ΕΕ: Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων για τις προσφυγικές ροές

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά

Την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών συμφώνησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τις χθεσινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε πως στο επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό βρέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Πρόσθεσε επίσης πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ, κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ' επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα, Παρασκευή, θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ που θα επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Καναδή υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως οι «28» συμφώνησαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στη στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την Ε.Ε.».

Επίσης, σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος έναντι αμάχων στο Χαλέπι, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε πως η Βρετανία είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής.

Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η Ε.Ε. εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.