Skip to main content

EE: Χωρίς τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας από τις 15 Ιουνίου

Η περιαγωγή χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού αφορά όσους ζουν στην Ευρώπη και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εκπληρώθηκε σήμερα και η τελευταία προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας και έτσι, από τις 15 Ιουνίου και εξής, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να τηλεφωνούν, να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να σερφάρουν στο Διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρέωση.

Σήμερα το Συμβούλιο ενέκρινε τη νομική πράξη που θέτει το ανώτατο όριο που μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους οι πάροχοι ώστε να είναι δυνατή η περιαγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η περιαγωγή χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού («roam like at home») αφορά όσους ζουν στην Ευρώπη και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για λόγους εργασίας ή ψυχαγωγίας. Θα εφαρμοσθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία λίγο μετά τις 15 Ιουνίου.

Σκοπός της περιαγωγής με εσωτερική χρέωση είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία των ταξιδιωτών. Δεν υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η μόνιμη περιαγωγή στην περίπτωση που ένας πελάτης θα γινόταν συνδρομητής στη χώρα με τις φθηνότερες τιμές και θα χρησιμοποιούσε τη συνδρομή για περιαγωγή στην πατρίδα του.

Ειδικοί κανόνες ισχύουν για τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστα δεδομένα και τις προπληρωμένες κάρτες.

Η μεταρρύθμιση των τιμών χονδρικής της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα αποτελούσε πρακτική και νομική προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, όπως είχαν οριστεί στον κανονισμό περί περιαγωγής του 2015. Τα νέα ανώτατα όρια χονδρικής ήταν απαραίτητα για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των παρόχων να προσφέρουν υπηρεσίες περιαγωγής χωρίς πρόσθετα τέλη στους πελάτες τους χωρίς να αυξήσουν τις τιμές των εγχώριων υπηρεσιών τους.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό για τις αγορές περιαγωγής χονδρικής στις 6 Απριλίου, η σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο αποτελεί την τελευταία νομική ενέργεια πριν από την υπογραφή του κειμένου από τα δύο θεσμικά όργανα στα μέσα Μαΐου και τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έως το τέλος Μαΐου. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του. Αυτό σημαίνει ότι θα τηρηθεί η προθεσμία της 15ης Ιουνίου 2017 και θα μπορέσει να αρχίσει η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού.

«Η σημερινή τελική ψηφοφορία στο Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για τη δωρεάν περιαγωγή» δήλωσε Εμανουέλ Μαλία Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ψηφιακής Οικονομίας, Ναυτιλιακής Οικονομίας και Οικονομίας των Υπηρεσιών της Μάλτας. «Όταν οι Ευρωπαίοι φύγουν για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, θα έχουν την ελευθερία να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, όπως ακριβώς στη χώρα τους. Η ΕΕ διευκολύνει τη ζωή μας με πρακτικούς τρόπους».