Skip to main content

Οι εταιρείες της ΕΕ μεταφέρουν εκτός Βρετανίας την εφοδιαστική αλυσίδα

Περίπου 2.000 διευθυντές εφοδιαστικής αλυσίδας εξέφρασαν την άποψη ότι οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έχουν ήδη διαταραχθεί.

Μία στις επτά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με βρετανούς προμηθευτές έχουν μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους εκτός Βρετανίας. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS), το οποίο επισημαίνει επίσης ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί από το δημοψήφισμα για το Brexit και πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, την έρευνα του CIPS συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 διευθυντές εφοδιαστικής αλυσίδας, σημαντικό ποσοστό των οποίων εξέφρασε την άποψη ότι οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έχουν ήδη διαταραχθεί.

Πέραν της απόφασης των εταιρειών της Ε.Ε. να εγκαταστήσουν εκτός Βρετανίας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το ένα τρίτο των βρετανών προμηθευτών δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει τις τιμές εξαιτίας της αδύναμης στερλίνας. Ένα άλλο 41% σχεδιάζει αύξηση τιμών στο προσεχές μέλλον προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του Brexit.

Παράλληλα διακρίνεται μία ολοένα και πιο αρνητική στάση των εταιρειών της Ε.Ε. έναντι των βρετανικών, με το 42% εξ αυτών, που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι δεν θεωρούν πως τα βρετανικά προϊόντα ξεχωρίζουν.