Skip to main content

Εδώ τα φρέσκα… μούσμουλα!

«Μισό λάχανο, μισό κουνουπίδι και…δυο πορτοκάλια παρακαλώ», ζητάνε και αγοράζουνε εδώ και λίγο καιρό οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές. Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου.
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr

«Μισό λάχανο, μισό κουνουπίδι και…δυο πορτοκάλια παρακαλώ», ζητάνε και αγοράζουνε εδώ και λίγο καιρό οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές, όπως απεκάλυψε στη Voria.gr ο Γιώργος Λαβιδάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών λαϊκών αγορών Β. Ελλάδος. Μ΄ άλλα λόγια γίναμε Ευρωπαίοι ή ό,τι…κοροϊδεύαμε στις διακοπές μας, τότε που βλέπαμε γερμανούς τουρίστες να παραγγέλνουν μια χωριάτικη στα…δυο!

Βέβαια, ο κ Λαβιδάς δεν έχει πέσει από τα σύννεφα, διότι οι Θεσσαλονικείς έκοψαν τις παλιές συνήθειες, αργά και σταθερά. Εδώ και μήνες δεν γεμίζουν το καροτσάκι με…ανανάδες και γαρίδες αλλά με….μούσμουλα – τα οποία κάνουν θραύση – και με πρώην περιφρονημένες σαρδέλες.

«Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο» τουλάχιστον για μικροπωλητές και παραγωγούς, «όμως εμείς θα επιβιώσουμε, διότι τα προϊόντα μας είναι απαραίτητα. Το πρόβλημα θα το έχουν τα σούπερ μαρκετ…», λέει ο κ. Λαβιδάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αντιπροσώπους χονδρικής τροφίμων που βλέπουν τις παραγγελίες τους να μειώνονται σε καιρό ΔΝΤ. 

Όμως τα νοικοκυριά εκτός από οικονομία φαίνεται να κάνουν και λιγότερα σκουπίδια! Όπως είχε αποκαλυφθεί πριν από δυο χρόνια, σε έρευνα του ΑΠΘ, από τις τέσσερις μερίδες πετούσαμε…άθικτη τουλάχιστον τη μία! Τώρα θα αρχίσουμε και γλείφουμε -εκτός από τα δάκτυλά μας- και το πιάτο μας. 

ΥΓ: Οι κινητοποιήσεις των μικροπωλητών λαϊκών αγορών ματαιώνονται διότι, όπως τόνισε ο κ. Λαβιδάς στη voria.gr, με απόφαση του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, οι σχετικές αρμοδιότητες τελικά δεν θα πάνε στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στους δημάρχους (η χαρά των προστίμων), αλλά θα παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας…