Skip to main content

Διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας στα Αλβανικά σχολικά βιβλία

Ως "Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα" αναφέρονται στα σχολικά βιβλία η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος, ως "Τσαμουριά".

Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες κατά την τελευταία δεκαετία, όπου η Ελλάδα αφαίρεσε κεφάλαια αναφερόμενα στην Β.΄Ήπειρο, η Αλβανία ακολουθεί αλυτρωτική πολιτική.

Ο "Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914", που παρακολουθεί στενά τα ανθελληνικά δρώμενα στην Αλβανία και αγωνίζεται στα διεθνή φόρα να τύχουν υποστήριξης οι καταπιεζόμενοι Βορειοηπειρώτες, καταγγέλλει το γεγονός, αλλά ήδη τα βιβλία έχουν μοιραστεί στους μαθητές. Η ελληνική Πολιτεία δεν μπόρεσε -ή ολιγώρησε- το να αποτρέψει.

Τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία -μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων- συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο "Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα". Ως "αλβανικές περιοχές" αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος, ως "Τσαμουριά".

Η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όπως δείχνει η πραγματικότητα. Αντίθετα το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα "καλής θέλησης" απέναντι στους γείτονες. Το γεγονός αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας. Η Αθήνα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία την μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις που προσβάλλουν την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα βιβλία ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα, την Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ., αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων. Υποστηρίζουν ότι εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!

Περιλαμβάνονται και ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της "αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς" στην Ελλάδα το 1913, με την εικόνιση πολιτικού χάρτη των αλβανικών περιοχών. Παρατίθενται αυθαίρετα στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.

Υπάρχει και ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα. Τονίζονται ιδιαιτέρως "ιστορικά" γεγονότα για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας, εκτός αλβανικού κράτους, όπως υποστηρίζουν.
Υπάρχει επομένως μια σαφής κυβερνητική αλυτρωτική επίθεση κατά της Ελλάδας, που κανένα κράτος με λίγη σοβαρότητα δεν θα επέτρεπε. Άλλωστε, πρόκειται για ένα γεγονός επαναλαμβανόμενο, παρά τις συμφωνίες και παρά τις υποσχέσεις περί συμμόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914", συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια Συνδιάσκεψη της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που διεξάγεται στην Βαρσοβία.

Εκεί, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου πήρε μέρος στην δέκατη συνεδρία της Συνδιάσκεψης, η οποία αφορούσε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, κάνοντας παρέμβαση που αφορούσε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό ζήτημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω σε αυτό οι Έλληνες αυτόχθονες κάτοικοι κυρίως στους Δήμους Φοινίκης και Χιμάρας, εστιάζοντας στην περίπτωση της δεύτερης περιοχής η οποία έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.

Επίσης κατήγγειλε την απαθή ουσιαστικά στάση των αλβανικών Αρχών στην τρομοκρατική δράση της συμμορίας του Αλβανοτσάμη, Ταχίρ Βελίου που βεβηλώνει ανενόχλητα ελληνικές σημαίες σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, καθώς και την συνέχιση της διδασκαλίας από τα αλβανικά σχολικά βιβλία γεωγραφίας περί "αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα", κάνοντας λόγο για "βελούδινη εθνοκάθαρση" της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος.

Με τα ανωτέρω και άλλα πολλά, θα αναγνωρίζουν ελπίζω οι αναγνώστες, ότι έχω δίκαιο όταν υποστηρίζω πως κάνει λάθος ο Ν. Κοτζιάς που συμμετέχει σε συνεδρίες με Αλβανούς πολιτικούς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποιας εμπιστοσύνης;

Πηγή Φωτόγραφίας: esvh1914.blogspot.gr