Skip to main content

Economist: Ο Τσίπρας βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε σε εκλογές προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί ότι τη δημοφιλία που του απέμεινε μετά το 3ο μνημόνιο και τα capital controls.

«Όταν βρίσκεσαι σε αμφιβολία, προκήρυξε εκλογές». Φαίνεται να είναι ένας «χρυσός» πολιτικός κανόνας που στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει και με το παραπάνω.

Αυτόν επικαλείται και ο Economist για να εξηγήσει τους λόγους που οι Έλληνες πηγαίνουν για τρίτη φορά στις κάλπες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Τσίπρας άντεξε μόλις επτά μήνες στην εξουσία, αναφέρει, και τώρα ζητάει μια νέα εντολή. Ωστόσο, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά την ανταρσία των σκληροπυρηνικών του κόμματός του. «Είναι λογικό ο Τσίπρας να αναζητεί τώρα μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μέσω του τρίτου Μνημονίου θα ξεκινήσουν να «δαγκώνουν'» από τον Οκτώβριο. Αν περίμενε μέχρι τότε, η κυβέρνησή του θα γινόταν ακόμη πιο αδύναμη», εξηγεί το άρθρο.

Σημειώνει, δε, πως οι δανειστές από την μεριά τους, τάχθηκαν υπέρ των εκλογών, παρά το γεγονός ότι αυτές ενδέχεται να αυξήσουν, βραχυπρόθεσμα, την αναστάτωση. Έτσι και αλλιώς, έχουν τονίσει πως ο Τσίπρας θα λάβει χρήματα μόνο αν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τα δεδομένα, έτσι όπως αναλύονται από τα γκάλοπ, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει σημαντικό μέρος της εκλογική του δύναμης, ενώ η Λαίκή Ενότητα δείχνει να του κόβει αρκετό από το πρότερο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο Λαφαζάνης θα πραγματοποιήσει μια προεκλογική εκστρατεία που θα στηριχθεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Περίπου ένα 25% των Ελλήνων αποδέχονται αυτή την πρόταση. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρουν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως ο γκουρού της αντι-λιτότητας, Γιάννης Βαρουφάκης, τελικά, δεν θα ενταχθεί στις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.

Από την μεριά του, ο Τσίπρας ποντάρει στη μικρή προεκλογική περίοδο και στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα υπάρξει λίστα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτός τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του. Το προφίλ του δεν έχει καταστραφεί εντελώς, παρά την επιβολή των capital controls και τη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας».

Οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, αλλά και από τις 149 έδρες που είχε στην προηγούμενη Βουλή, επομένως θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Όσο για τους δανειστές, ρίχνουν το καρότο της οικονομικής βοήθειας και της δυνατότητας να μπουν στο πρόγραμμα QE του Μάριο Ντράγκι (όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία), αλλά προηγουμένως οι Έλληνες θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους μέσω των εκλογών.