Skip to main content

Economist: Ο νέος εθνικισμός με Τραμπ, Πούτιν, Φάρατζ και Λεπέν

O Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται μαζί με τον Νάιτζελ Φάρατζ να χτυπούν δυο τύμπανα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν να παίζει φλογέρα. Μαζί και η Λεπέν.

Με ένα εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί αύριο το περιοδικό Economist, αναδεικνύοντας τον προβληματισμό για το μέλλον, μετά την αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Κάτω απ' τον τίτλο «Ο νέος εθνικισμός», ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται μαζί με τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να χτυπούν δυο τύμπανα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν να παίζει φλογέρα. Πίσω τους, Γαλλίδα η Μαρίν Λεπέν εμφαβίζεται κρατώντας την σημαία της χώρας της.

«Με το κάλεσμά του να βάλουμε «πρώτα την Αμερική» ο Τραμπ έγινε ο τελευταίος νεοσύλλεκτος ενός επικίνδυνου εθνικισμού.... Για πρώτη φορά απ' τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες και οι αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων μορφών σωβινισμού. Όπως κι ο κ. Τραμπ, ηγέτες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα κι η Τουρκία εναγκαλίζονται μια πεσιμιστική άποψη ότι οι διεθνείς υποθέσεις είναι συχνά ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, στο οποίο τα παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται τα εθνικά. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που καθιστά τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο...», σχολιάζει ο αρθρογράφος.