Skip to main content

Ο Κοτζιάς έβγαλε στη φόρα τον ρόλο του «λομπίστα» Έιντε στο Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε -χωρίς να τον κατονομάζει- τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Είναι αλήθεια, πως δεν συνηθίζουν πολιτικοί και διπλωμάτες των υπουργείων Εξωτερικών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, γι’ αυτό και εξέπληξαν οι αναφορές του Έλληνα ΥΠΕΞ στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, Νορβηγό Μπαρθ Έιντε.

Ο υπογράφων την στήλη δικαιώνεται, επειδή προ ημερών σε σχετικό σημείωμα είχα αναφερθεί στην ιδιοτέλεια του "διαμεσολαβητή" Έιντε, ο οποίος έχει ατομικά αθέμιτα κίνητρα να προβάλλει τις βρετανοτουρκικές θέσεις, και λόγω του ότι επιδιώκει "λύση" του Κυπριακού πριν από τις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, όπου προτίθεται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία με το Εργατικό Κόμμα του οποίου προΐσταται.

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε -χωρίς να τον κατονομάζει- τον Εϊντε "διαμεσολαβητή" ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε μετά την παρουσίαση των θέσεων της Άγκυρας για τις "τέσσερις ελευθερίες" στη διαπραγμάτευση της Γενεύης. «Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν (σ.σ. τους Τούρκους) πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την Ε.Ε.; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Και συμπλήρωσε: «Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά του διεθνούς διαμεσολαβητή που, όπως ομολόγησε, δεν είχε διαβάσει καν, τα δύο χρόνια που χειρίζεται το Κυπριακό, τις αποφάσεις του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται. Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον;».

Οι Τούρκοι, δια της εφημερίδας Χουριέτ, επετέθησαν στον Έλληνα υπουργό, με ειρωνικό τρόπο: «Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς»; Αυτή η αναφορά των Τούρκων, μάλλον ως έπαινο πρέπει να την εκλάβουμε, όμως βρέθηκαν αρκετοί σε Ελλάδα και Κύπρο, διαπρύσιοι κήρυκες του Σχεδίου Ανάν, που τους χαροποίησε αυτή η επίθεση, ώστε να υποχρεωθεί ο Ν. Κοτζιάς να απαντήσει με ασυνήθιστη φρασεολογία: «Κύκλοι που θέλουν να διαλύσουν την Κύπρο ανάρτησαν σε τουρκική εφημερίδα υβριστικό άρθρο σε βάρος μου και οι ραγιάδες των Αθηνών το αναπαράγουν δουλικά».

Φρονώ, πως έπραξε άριστα ο Υπουργός που αποκάλυψε δημοσίως τον αισχρό ρόλο του Έιντε. Ελπίζω όμως πως αυτή η επίθεση να είναι πολιτική ενέργεια, και όχι υποκινούμενη από προσωπικό κίνητρο, το οποίο έχει ο Ν. Κοτζιάς εις βάρος του Έιντε. Πρόκειται για ένα άθλιο προβοκατόρικο άρθρο της ευρωπαϊκής έκδοσης της Politico στις Βρυξέλλες, περί δήθεν υποχρέωσης για παραίτηση του Ν. Κοτζιά, τον οποίον η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε, δήθεν, υπαίτιο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.

Διαπιστώθηκε, πως το άρθρο έγραψε συνεργάτιδα του… Έιντε. Είναι φυσικό επομένως να θεωρήσει κάποιος ότι άνοιξε μια "βεντέτα" μεταξύ Κοτζιά-Έιντε, με προέχοντα προσωπικά κίνητρα. Καλό θα είναι, να μη συμβαίνει έτσι, και η αντιπαράθεση να βρίσκεται σε πολιτικό επίπεδο, για να μη χάσει το δίκαιό του ούτε ο Κοτζιάς, ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος.

Την ορθότητα των θέσεων του Ν. Κοτζιά (αναφέρομαι μόνο στη στάση του ως προς το Κυπριακό, επειδή πολλές άλλες ενέργειές του έχω κατακρίνει αυστηρά) επιβεβαίωσε και ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης -ο οποίος τιμήθηκε από τον Π. Καμμένο για την προσφορά των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς το έθνος και τον κυπριακό λαό- επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης του συνόλου του Ελληνισμού «για να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα του τουρκικού επεκτατισμού, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πανεθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ορατών κινδύνων» και προσθέτοντας:

«Τελικός στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η συγκυριαρχία του Αιγαίου, η "κυπροποίηση" της Θράκης και η "Αλεξανδρεττοποίηση" της Κύπρου με τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ασφαλώς όλοι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν λύση. Όμως όχι οποιαδήποτε λύση, όχι λύση που ισοδυναμεί με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τελική τουρκοποίηση. Ναι, οι κίνδυνοι είναι ορατοί, αλλά δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μην μας δολοφονήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Υ.Γ. Με τον όρο "Αλεξανδρετοποίηση" ο άλλοτε υπαρχηγός -ομού με τον Τάσσο Παπαδόπουλο- του Γρίβα-Διγενή, εννοεί την τουρκοποίηση της Αλεξανδρέττας της Συρίας, την οποία απέσπασε η Τουρκία από αυτήν στέλνοντας συνεχώς εποίκους, και όταν αυξήθηκε ο αριθμός τους επέβαλε δημοψήφισμα, το οποίο φυσικά είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της πόλης και της περιοχής στην Τουρκία.