Skip to main content

Αιχμές Μπακογιάννη για την αντικατάσταση γενικών διευθυντών στο ΥΠΟΙΚ

Το θέμα της απουσίας Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, θίγει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ερώτηση για την απουσία Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατέθεσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι αυτή δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών είσπραξης φόρων και των  μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, από τις 23 Δεκεμβρίου 2015, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό του κ. Γεωργίου Πιτσιλή. Έκτοτε, εκκρεμεί η δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να παραμένει ακέφαλη η πλέον νευραλγική θέση του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι λόγοι της καθυστέρησης είναι άγνωστοι. «Προφανώς, πάντως, ένας από αυτούς είναι για να προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης των Γενικών Διευθυντών, χωρίς την παρουσία νέου Γενικού Γραμματέα».

Η βουλευτής της Ν.Δ. προσθέτει πως αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε ξαφνικά στις 11 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μπάκας (ο οποίος συνταξιοδοτείται στο άμεσο προσεχές διάστημα) γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

«Την παρούσα χρονική στιγμή, η επιλογή νέων διευθυντών συνιστά μεθοδευμένη κίνηση με στόχο την επιλογή προσώπων που πρόσκεινται στους κομματικούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» υποστηρίζει.
 
Η κ. Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών: 

  1. «Πότε θα διοριστεί ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων; Μήπως η οριστική επιλογή του αποτελεί προϊόν παρασκηνιακών μεθοδεύσεων;
  2. Η σπουδή να αντικατασταθούν άρον-άρον οι Γενικοί Διευθυντές της Γενικής Γραμματείας προάγει την αξιοκρατία; Είναι συμβατή προς τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού περί ακομμάτιστης δημόσιας διοίκησης;»