Skip to main content

Αιχμές Φίλη για τον «πολιτικό του θάνατο»:Το 20 έγινε κάτω από τη βάση

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ΣΚΑΪ ήταν συμβόλαιο του πολιτικού μου θανάτου, υποστήριξε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας

Γεμάτη αιχμές, τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά της Εκκλησίας, ήταν η ομιλία του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.

«Αιφνιδίως το 20 μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό και όσο αυτό δεν εξηγείται επαρκώς, η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτή, ακόμη κι αν πρόκειται για κοτζάμ υπουργείο, δήλωσε συγκινημένος ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας την απόφασή του να μην αναλάβει άλλη υπουργική θέση, όπως τόνισε σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, πριν τον ανασχηματισμό. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς είχε βάλει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας.

«Χαμογελώ και μόνο με την απορία κάποιον ανθρώπων που ρωτούν "γιατί δεν ανέλαβε άλλο υπουργείο". Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν», συνέχισε ο ίδιος, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους. «Η απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της Εκκλησίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και απόφαση του πρωθυπουργού», από τον οποίο, όπως είπε, δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου. Φέροντας ως παράδειγμα έναν καθηγητή που αρχικά είναι γαλαντόμος και έπειτα γίνεται αυστηρός και «κόβει» τον μαθητή, ο ίδιος είπε: «Όσο δεν δίνονται εξηγήσεις για το ποιος φταίει, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο ταλαντούχος μαθητής, οι προτάσεις για αλλαγή περιβάλλοντος δεν γίνονται αποδεκτές, ακόμη και αν το περιβάλλον, εν προκειμένω, είναι ένα άλλο υπουργείο».

Πυρά και κατά Ιερώνυμου

Ακόμη, ο απερχόμενος υπουργός μίλησε για «απόντες, δοτούς και κυνικούς» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Εκκλησία κατηγορώντας για προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική.

«Η αλλαγή στάσης της εκκλησίας δεν εκτείνεται μόνο στο μάθημα των θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε λέγοντας ότι την «προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκε εκτελέστηκε σε βάρος μου ένα συμβόλαιο θανάτου, με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον ΣΚΑΪ και τον Αλ. Παπαχελά». «Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας», συμπλήρωσε.

Στιγματίζοντας την αντίθεση του αρχιεπισκόπου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη», στην ίδρυση τεμένους, έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», σημειώνοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα. «Η αντίθεση του κ. Ιερώνυμου για το τέμενος, ότι οι πρόσφυγες απειλούν με μουσουλμανοποίηση της χώρας, η πλήρης κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων... Ολα αυτά ακόμα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς συνιστούν ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θα βυθίσει την χώρας μας πιο βαθιά στην κρίση. Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να υψώσουν ανάστημα στην απαίτηση της εκκλησίας να απομακρυνθεί ένας δημοκρατικά εκλεγμένος υπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ρόλου και αρμοδιοτήτων. «Πόσο ακόμα θα υπάρξει αυτός ο αναχρονισμός να συνυπάρχουν έρευνα και εκκλησία στο ίδιο υπουργείο;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Είναι ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας και προτεραιοτήτων για τον πολιτικό κόσμο». «Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», πρόσθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».

Γαβρόγλου: Ο Φίλης μού έμαθε να ακούω, αλλά να μην υπακούω

Ο Νίκος Φίλης μού έμαθε να ακούω, αλλά να μην υπακούω, είπε, από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ σημείωσε πως δεν έχει τόσο βαθειά γνώση των ζητημάτων όσο ο κ. Φίλης.

Τόνισε, ακόμη, πως «πρέπει να μείνουμε σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο».