Skip to main content

«Έχετε 10 μέρες καιρό», το μήνυμα των δανειστών προς την Ελλάδα

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θέλει να «κολλήσει» και το ασφαλιστικό στο δεύτερο κύμα των προαπαιτούμενων.

Χρονικό περιθώριο ενός 10ημέρου φέρεται να έδωσε τελικά στην ελληνική κυβέρνηση η πλευρά των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες με το δεύτερο κύμα των προαπαιτουμένων. Η κυβέρνηση θέλει να «κολλήσει» και το ασφαλιστικό, αν και δεν υπάρχει στο πακέτο, έστω και αν δεν εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός είναι εντυπωσιακό και από ένα σημείο και μετά δυσεξήγητο, καθώς κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Αθήνα θα επιχειρούσε να καθυστερήσει όσο μπορούσε τις διαδικασίες για το ζήτημα του ασφαλιστικού, λόγω του μεγάλου πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η ψήφιση και η εφαρμογή του.

Προς τι λοιπόν αυτή η βιασύνη του κ. Αλέξη Τσίπρα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι τέλη Ιανουαρίου, αν έχει τελειώσει με όλες αυτές τις υποχρεώσεις (σσ υπάρχει και ένα μίνι φορολογικό που ακολουθεί), θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα του χρέους. ΟΙ ίδιες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι έχει εξασφαλίσει και δέσμευση από την πλευρά των δανειστών, γι αυτό το θέμα.

Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν ...διδάσκεται από το παρελθόν ο πρωθυπουργός. Γιατί ανάλογη δέσμευση είχε εξασφαλίσει – ακριβώς πριν ένα χρόνο – και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι η σύγκριση είναι ατυχής και ότι οι τωρινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.