Skip to main content

ΕΒΖ: Στο προσκήνιο ενδιαφέρον από το fund του Lukas Fecker

Σε αναμμένα καρφιά οι τευτλοπαραγωγοί που πιέζουν για τα 10,2 εκατ. που τους οφείλονται. Πληροφορίες για επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Xρονική προθεσμία από τους τευτλοπαραγωγούς, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ζήτησε ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, καθώς, όπως δήλωσε, έως τότε θα είναι σε θέση να τους ενημερώσει τι μέλει γενέσθαι με την εταιρεία και την παραγωγική της δραστηριότητα.

Η συνάντηση εκπροσώπων των παραγωγών με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, γίνεται σε μία στιγμή που έρχεται στο προσκήνιο ένα νέο, επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πληροφορίες που διαχέονται. Το όνομα που κομίζει το ενδιαφέρον ενός επενδυτικού fund που διαχειρίζεται και ελβετικά κεφάλαια, είναι του κ. Lukas Fecker, ενός διαχειριστή κεφαλαίων και CEO της holding «Innovation Brain» που εστιάζει στην αναδιοργάνωση τραπεζικών τμημάτων που χρηματοδοτούν το εμπόριο και τα commodities.

Διερευνώντας το ενδιαφέρον του κ. Fecker, η Voria.gr πληροφορήθηκε ότι ο συγκεκριμένος διαχειριστής, ως εκπρόσωπος, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΒΖ σαν όμιλο, όταν ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης των δύο θυγατρικών στη Σερβία. Τότε, του είχε γίνει η σύσταση να απευθυνθεί στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ- βασικό μέτοχο της ΕΒΖ- και στο υπουργείο Οικονομίας. Τώρα οι πληροφορίες, προερχόμενες από πηγές των Αθηνών, θέλουν το όνομα του κ. Fecker να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα της ΕΒΖ και των καλλιεργητών στους οποίους βασίζεται αν θέλει να έχει επόμενη ημέρα, σαν παραγωγική βιομηχανία, στην Ελλάδα.

Οι τευτλοπαραγωγοί που ακόμη περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται για το 2017 (10,2 εκατ. ευρώ), έμαθαν ότι συνεδρίαζε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το δ.σ. της εταιρείας και ζήτησαν με αυτή την ευκαιρία από τον πρόεδρο, κ. Αλεξάκη, να τους πει τι γίνεται με τα οφειλόμενα αφού όλες οι ημερομηνίες που έχουν δοθεί για την πληρωμή τους, έχουν ανατραπεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών, ο πρόεδρος της ΕΒΖ υποσχέθηκε ότι τουλάχιστον το 40% των οφειλομένων, είναι εξασφαλισμένο και, αφού «πέσουνε κάποιες υπογραφές», θα έρθουν τα χρήματα από τις θυγατρικές της Σερβίας. Τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ, προσπαθούν να τα εξασφαλίσουν με διαπραγματεύσεις, με μεγάλους οίκους, για να μη «σκοτώσει» η εταιρεία τη ζάχαρη σε χαμηλές τιμές. Αν δεν το επιτύχει αυτό ως την Παρασκευή, η πώληση θα γίνει έστω και σε χαμηλότερες τιμές, ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Βεβαίως,την προηγούμενη εβδομάδα μαθαίναμε ότι αυτά τα 4 εκατ. ευρώ, του 40% της οφειλής, θα ήταν από δάνειο που θα έδινε η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς αντί υποθήκης ποσότητας ζάχαρης από το εργοστάσιο Ορεστιάδας. Πριν από αυτό, είχε λεχθεί ότι θα προέρχονταν από μερίσματα από τα κέρδη των σερβικών εταιρειών, έτους 2013.!

Όπως γίνεται αντιληπτό ο βρόγχος έχει σφίξει και άλλο γύρω από το λαιμό της υπερχρεωμένης ΕΒΖ, μίας ουσιαστικά πτωχευμένης εταιρείας, όπως άλλωστε προκύπτει από τις γνώμες που εγγράφως διατυπώνουν την τελευταία τριετία οι ορκωτοί λογιστές που επέμεναν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού και παράλληλη λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες και πιθανές νέες δραστηριότητες.